Ако взимаш някои от тези 13 витамини и минерали ще получиш в пъти по-бърз растеж на косата!



Докато много от нас искат да се похвалят с невероятно дълга и обемна коса, постигането за това наистина може да бъде трудна задача. Отделяйки външна грижа за косата, мислили ли сте някога за вътрешна грижа? Вярно е, когато хората казват, че здрава коса е признак на добро здраве, тъй като добро здраве и коса са и двата резултата на една балансирана диета, която снабдява с точните количества на въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри и вода. Така че, ако мечтаете за дълга и великолепна коса, погледнете и проследете важните хранителни вещества, необходими за съществения растеж на косата.

1. Витамин А за растежа на косата.

Витамин А помага при производството на натурални масла, известни като себум, което придава на косата здраве и блясък. Той дори предотвратява изсушаването на косата. Храни богати на витамин А включват моркови, яйчен жълтък, мляко и спанак.

2. Биотин

Биотинът е известен като витамин за растеж на косата. Той е един от 12-те витамини в семейството на витамин В. За подобряване на здравето и структурата на косата трябва да се има предвид биотинът. Намира се в яйца, фъстъчено масло, банани и бадеми.

3. Витамин В12 за възстановяването на косата.

Витамин В12 също принадлежи към семейството на витамин В и е отговорен за насърчаване на клетъчния растеж и разделение. Недостигът на този витамин забавя процеса на растеж на косата. Така че приемайте яйца, сирене, мляко и други храни обогатени с витамин В12, за да предпазите косата.

4. Витамин С

Витамин С е полезен, ако се сблъскате предимно с преждевременни проблеми като побеляване и сухота на косата. Така че приемайте витамин С чрез хранителни продукти като лимон, ягоди, грейпфрут и др.

5. Витамин Е за гъста коса.

Храни богати на витамин Е  са бадеми, риба, фъстъци и т.н. Те са полезни при възстановяването на косата и я защитават от сухота.

6. Фолиева киселина

Обикновено всяка добавка, съдържаща витамин В, също ще осигури фолиева киселина за косата. Пшенични зърна и зърнени храни обикновено съдържат фолиева киселина. Така че консумирайте въглехидрати без никаква вина.

7. Ниацин за по-бърз растеж на косата.

Ниацинът е отговорен за придаването на блясък на косата. Дефицитът на този витамин може да ви остави с крехка и безжизнена коса. Храна съдържащи ниацин са пилешки гърди, риба тон, гъби и др.