Ако имаш някой от тези 11 навика, спри да го правиш, ако искаш по-добър външен вид!Помислете колко действия през деня се извършват обичайно и механично. За съжаление, някои от тези действия може да се отразят на красотата и здравето ни.

На пръв поглед те може да не изглеждат вредни, но отрицателното им въздействие се натрупва ден след ден.

Колегите от “Bright Side” решиха да проверят кои грешки често правим и какво можем да направим за тях.

1. Докосване на лицето и брадичката, докато седите пред компютъра

Обзалагам се, че гледате монитора точно сега, седнали в тази точна позиция. Прекарваме много време пред компютрите си през целия ден и често докосваме лицето си с ръцете си, без да мислим.

Подпирането на брадичката с ръката ви постепенно измества хиоидната кост и нарушава кръвообращението. Това може да доведе до двойна брадичка и по-бързо стареене на кожата.

Докосването на лицето с мръсни ръце може да доведе до проблеми с кожата, особено ако кожата ви е склонна към акне и дразнене.

2. Кръстосване на краката

Тази поза може да бъде доста вредна за тези, които страдат от разширени вени или са изложени на риск. Кръвният поток е нарушен и здравословните проблеми могат да се появят много бързо.

“Закъснелите” проблеми на другите включват болка в долната част на гърба и дори гениталните органи. Болката се причинява от неправилно позициониране на гръбнака, което води до натиск върху долната част на гърба.

3. Разресване на косата след душ

Разресването на косата след душ е едно от най-често срещаните и почти инстинктивни действия. Но това е много вредно за косата ви. Причината е, че влажната коса е много по-уязвима от сухата, и разресването я уврежда. Така че косата ви неизбежно ще стане крехка.

За да запазите красотата на косата си, използвайте кърпа, за да я подсушите леко, вместо да я триете и да я оставяте да изсъхне естествено. След като косата ви е напълно изсъхнала, започнете да разресвате от корените, независимо от дължината.

4. Непрестанно гледате телевизия

“Още един епизод и ще заспивам!” Учените отдавна говорят за опасността от “синя светлина”, която идва от телевизионни екрани и мобилни устройства. Тя преминава през дълбоките слоеве на кожата и активира свободните радикали, които принуждават клетките на кожата да произвеждат ензими, които разрушават колагена.

Последствията от това са ранното стареене на кожата и хиперпигментацията. Дерматолозите често споменават за лошото състояние на кожата на “любителите на телевизионни сериали” и дори съветват да използвате крем с UV филтър, ако искате да прекарвате много време в гледане на вашите приспособления. Други твърдят, че синята светлина е с напълно различен спектър, а кремовете няма да помогнат.

Единственото решение е да сведете до минимум достъпа до електронни устройства.

5. Използвате смартфона си, преди да заспите

Същата синя светлина също потиска производството на мелатонин, което може да наруши вътрешния ви режим на сън. Нещо повече, в допълнение към “незначителните” козметични проблеми, имунната и ендокринната система също могат да бъдат сериозно засегнати.

Нека да изпробваме  волята си и да оставим настрана смартфоните си най-малко един час преди лягане.

6. Слагате слънцезащитни продукти само на лицето си

Всички красиви дами вече знаят, че тяхната кожа трябва да бъде защитена от слънцето дори в градски условия. Някои обаче не знаят, че трябва да прилагат крема не само на лицето си, но и на врата, гърдите и ръцете. Колкото по-възрастни сме, толкова по-чувствителни ставаме към увреждания на кожата, причинени от излагането на слънце

И, разбира се, не бива да забравяме да се грижим за гръдния кош и врата, точно както се грижим за лицето, по отношение на влага и подхранване.