Ако правиш едно от тези неща всеки ден, то има сериозен риск за здравето ти! (Снимки)Ние продължаваме да купуваме и използваме продукти, създадени, за да облекчим живота си, и би било трудно да си представим, че ежедневните безобидни практики, изпълнявани от милиони, могат да крият някаква потенциална опасност. Но реалността е различна.

7kefa.com направи списък с неща, които използвате всеки ден и всъщност ви носят повече вреда, отколкото полза. Нека видим колко от тях използвате.

9. Бутилки за вода и чаши за пътуване

Почти всички бутилки, които използваме ежедневно, са изработени от поликарбонатни пластмаси, които съдържат токсичен промишлен химикал, наречен бисфенол-А (BPA). Този химически продукт може да повлияе на телесните процеси на растежа, енергийните нива и възпроизводството на клетките.

Нивото на освобождаване на BPA зависи от температурата на водата: колкото е по-гореща, толкова повече химикал попада в тялото ви.

Съвет: Консумирайте горещи напитки от чаши от стъкло, порцелан или глина. Ако трябва да имате чаша за вашата гореща напитка, изберете такава от  неръждаема стомана или полиетиленова пластмаса.

8. Плодов сок и сушени плодове

Плодовият сок е нездравословна напитка поради захарта, която съдържа. Но, заедно със сушени плодове, тя също съдържа серен диоксид, който се използва като консервант за удължаване на срока на годност. Тези, които имат астма или са чувствителни към сулфит, трябва да избягват тези продукти. Те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, от затруднено дишане до животозастрашаващи алергии и дори смърт.

Съвет: За да избегнете сулфитите, заложете на органични марки, които не използват консерванти. Органично изсушените плодове няма да траят дълго, но замразяването може значително да удължи срока на годност. Консултирайте се с Вашия лекар, ако сте чувствителни към сяра.

7. Опаковка за бързо хранене

Повечето от любимите ни бързи храни се опаковат в кутии, които имат устойчиво на мазнини химическо покритие. То може да съдържа флуорирани съединения, които могат да засегнат растящ ембрион или малко дете. Центърът за контрол и превенция на заболяванията изброява следните възможни последици : промени в растежа, поведението и ученето, намаляването на плодовитостта, намесата в естествените хормони, повишения холестерол и риска от рак.

Количеството флуорирани съединения, които влизат в нашето тяло, зависи от температурата на храната, от вида на храната и от продължителността на оставането й в опаковката.

Съвет: Ако не можете да устоите на бързото хранене, опитайте да ядете. Винаги можете да намерите място, което предлага любимата ви храна за бързо хранене в чиния.

6. Пуканки от микровълнова фурна

Микровълновата опаковка за пуканки съдържа химическо покритие, което се разпада при нагряване в киселина, наречена PFOA (перфлуороктактанова киселина). Тази киселина може потенциално да причини рак.

Друго химично вещество, диацетил, се намира в ароматите на маслото и може да причини респираторни заболявания, ако сте постоянно изложени на него. Заболявания на дихателната система, наречени “белите дробове на пуканки”, се намират най-вече сред служителите, които продават пуканки за микровълнова фурна, дължащи се на продължително вдишване на димните газове.

Съвет: Ако обичате пуканки, просто опукайте вашите Трябва само зърна, тиган и печка.

5. Слънцезащитен крем

Има 2 вида слънчеви блокери: физически (цинк и титанов диоксид) и химикали. Първият вид всъщност блокира или разпръсва лъчите на слънцето. Втората причинява химическа реакция, за да се предотврати повреда от UVA и UVB лъчи.

Някои експерти по токсикология смятат, че оксибензона може да причини разрушаване на хормоните и може да доведе до увреждане на клетките, което от своя страна води до рак на кожата. Други твърдят, че е безопасно да се използва.

Съвет: Темата е широко обсъдена. Ако не искате никакви потенциално токсични химикали на кожата си, изберете физически слънцезащитен крем. Използвайте лосиони вместо спрей за равномерно разпределена защита.