Ако сте неопитен шофьор трябва да прочетете това задължително!

Не е трудно да управляваш кола. Но ако полагате усилия да подобрите уменията си за шофиране, ще бъдете изненадани от това, колко добре се чувствате в любимото си превозно средство.

Екипа на “Bright Side” събра 9 съвета за по-безопасно и по-задоволително шофиране.

1. Вземете курсове за защитно шофиране

Курсовете за защитно шофиране са предпочитани не само от начинаещи, но и от опитни шофьори. Няма нищо срамно в това да искате да предпазите себе си и останалите пътници в движението от различни опасности. Живейте и се учете.

2. Натиснете спирачката с левия крак

Натискането на спирачката с ляв крак е трудна техника, която изисква редовна практика. Обикновено тя се използва от автомобилните състезатели. Придобиването на подобно умение може да ви помогне в случай на авария. Тази техника ви позволява да завиете много бързо, като едновременно с това поддържате скоростта на двигателя и контролирате пренатоварването.

3. Придвижвайте се със скоростта на останалите превозни средства

Всеки научава това правило по време на шофьорските курсове. Но не всеки го спазва. Шофирането със скорост, която е по-ниска или по-висока от тази на останалите участници в движението, е опасна, тъй като може да доведе до инциденти. Ето защо, когато определяте скоростта, трябва да имате предвид гъстотата на трафика.

4. Дръжте ръцете върху волана в правилна позиция

В продължение на години инструкторите учат курсистите да държат ръцете си върху волана на позиция 10 и 2 (като при часовника). С течение на времето те съветват хората да поставят длани както на 9 и 3, така и на 8 и 4. По този начин може да се осигури по-добър контрол при шофиране. Това е най-ергономичната позиция за поддържане на ръцете за дълъг период от време.

5. Паркирайте прецизно

Ако може да паркирате паралелно, без да влагате много усилия, не трябва да се страхувате от претъпкания паркинг. Освен това може да придобиете увереност, когато управлявате превозното средство на заден ход. Сензорите за паркиране (или парктроник) помагат много в подобни случаи. Те могат да ви бъдат от полза както при движение напред, така и назад.

6. Използвайте ръчна спирачка при остър завой

 

Тази техника, като спирането с левия крак, изисква практика. Тя може да ви бъде от полза при авария или взимане на остър завой през зимата. Но не я прилагайте върху сух асфалт, ако не искате да изложите гумите си на преждевременно износване.

7. Използвайте петата си, за да превключите на по-ниска скорост

Смисълът на тази техника се състои в превключване от по-висока към по-ниска предавка чрез едновременно натискане на газ и спирачка. По този начин се намалява времето за преместване на зъбните колела, предотвратява се разтоварването на задните гуми и се позволява дауншифтинг (превключване към по-ниска предавка) преди завой.

8. Нагласете огледалата, за да премахнете слепите петна

Ако страничните огледала отразяват предимно фланговете на автомобила, това означава, че не използвате правилно всички отразяващи повърхности. За да регулирате огледалата за обратно виждане, трябва да запомните няколко прости позиции:

  • Страничното огледало на шофьора трябва да отразява само една четвърт от колата (част от нейното задно крило).
  • Страничното огледало на пътниците, подобно това на шофьора, трябва да отразява само задната част на автомобила.
  • Огледалото за обратно виждане трябва да отразява задното стъкло точно в средата.

9. Контрол над автомобила


В случаите на недостатъчно задвижване, предните гуми губят сцепление по повърхността на пътя, докато се завъртат поради скоростта на ускорение. В случай на преобръщане, същото се случва и със задните гуми. Ако шофирате на влажен или заледен път, не ускорявайте прекалено много. Шофирането с умерена скорост ще ви помогне да избегнете повечето случаи на излизане от пътя или преобръщане.Внимание: В такъв случай никога не освобождавайте педалите за газ или спирачките прекалено бързо.

Превод: 7Kefa.com