Ако страдаш от безсъние веднага прочети за причините!

Добрият сън спира много заболявания.

Хората, които не получават достатъчно сън, се чувстват сънливи, депресирани, раздразнителни и дори често мислят за самоубийство. Липсата на сън засяга и способностите за вземане на решения.

Ето как да се борите с безсънието.

# 1 Излекувайте се

Хората, които не получават достатъчно сън, рискуват да развият сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и бъбречни проблеми, казват експерти. Липсата на сън може да доведе до наддаване на тегло. Хората, които не спят достатъчно, ядат повече поради намаляването на нивото на лептин (хормона, който помага за потискане на апетита ни) и повишаване нивото на грелин (хормона, който стимулира нашия апетит).

# 2 Тренировки

Добрият сън е важен за спортистите. Помага да се увеличи скоростта, да се реагира бързо и по-точно.

# 3 Възстановяване на мускулите

Сънят е необходим за растежа на децата. Възрастните се нуждаят от това, за да поправят увредените мускули. Освен това, сънят засилва имунната система, което от своя страна увеличава енергийното ниво. Сънят засяга и нивата на глюкозата и инсулина. Безсънието може да предизвика диабет.

# 4 Ежедневна рутина

Безсънието може да бъде толкова опасно, колкото и шофирането в пияно състояние. То причинява загуба на концентрация, което може да доведе до пътнотранспортни произшествия по време на шофиране и да наруши рутинната работа.

# 5 По-лека храна

Ако имате проблеми със заспиването, избягвайте да използвате компютър или смартфон 30 минути до един час преди лягане. Това е така, защото тялото ни трябва да се отпусне, преди да заспи.

Упражненията през деня и приемането на леки ястия вечер ще осигурят добра почивка през нощта. Също така, избягвайте кофеина и никотина вечер, тъй като и двата са стимуланти, които ни държат будни.

# 6 Избягвайте алкохола

Алкохолът нарушава съня. Най-добре е да избягвате алкохола в продължение на четири до шест часа преди лягане. Прекалената консумация на алкохол може да доведе до други странични ефекти.

# 7 Нощни птици

Избягвайте работата по цяла нощ, когато трябва да учите или да изпълнявате краен срок за следващия ден, тъй като дейностите през нощта изцеждат нашата умствена и физическа енергия. Човек не се чувства добре и не може да се концентрира върху работата на следващия ден.

# 8 Не си правете кратка дрямка

Поспиването през деня нарушава програмата за сън. Спането през деня ще предотврати достатъчния сън през нощта.