Важно! Ако в обкръжението ти има такъв глупав човек, задължително го избягвай, иначе ще го последваш

Глупостта е като заразна болест, предупреждава Шекспир, така че е важно внимателно да изберете средата си. Но как да разберем кой трябва да избягваме? И наистина ли е необходимо? Психолога Мария Тихонова казва: “Аз съм хуманистичен човек, така че съм сигурна, че глупостта е временно състояние на ума, нещо като недоносеност на бебето. Въпреки това, едва ли греша, ако предположа, че поради собствената си глупост, много хора не живеят толкова щастливо, колкото биха искали. И техните роднини – и още повече.

Но нека разберем какво точно е глупостта и как тя може да ви попречи да се наслаждавате на живота не само за тези, които се занимават с такъв човек, но и за него.

1. Глупакът говори само за себе си

Всяка комуникация включва диалог, а зрелия човек обикновено разбира, че това е начин за обмен на информация. Обмен, не досаждане. Разбира се, човек трябва да говори, когато нещо се е случило – всичко може да се случи. Но ако това е патологично соло, когато събеседникът няма възможност да вмъкне дори една дума и  да каже нещо, имаме работа с глупак.

2. Сред много хора, той е най-шумния

Представете си: ресторант, мътна светлина, хората комуникират, някой работи на лаптоп, някой има тиха романтична среща. Тук-там звукът се увеличава малко: те се засмяха, поздравиха онези, които дойдоха … И изведнъж, сред този уютен шум, досадният глас на дамата, която разказва на събеседника подробностите за личния си живот.  Дамата поръчва повече вино, става още по-гръмогласна. И за глупостта ѝ вече чуват и тези, които седят на улицата…

3. Глупакът пренебрегва нуждите на събеседника

Липсата на нужда от обратна връзка говори за инфантилно самочувствие. Интересно ли е за него? Беше ли уморен? Може би трябва да се отдалечи, но не може да направи подходяща пауза? В един дъх такъв човек изпълва цялото пространство. Особено трудно е за деликатни хора, които се страхуват да обиждат, да бъдат неподходящи.

4.Глупавият човек се страхува от всичко.

Всеки жив ум на тази еволюция е гладен и намира начини за самостоятелно договаряне с собствените си страхове или за търсене на помощ. Глупаво е да допуснеш страховете да водят живот.

5. Глупакът не се съмнява в собствените си сили

Според мен това е върха на глупостта. Погледнете всяка област на науката, как възгледите се променят с течение на времето. Нещо беше смятано за вярно, неоспоримо и след това едно откритие превърна цялата система на знание и минали вярвания в един ден в гъсти грешки.

Освен това твърдото мислене, когато човек не знае как да бъде гъвкав и да вземе предвид новите знания, е пряк път към болестта на Алцхаймер.

6. Глупавият човек разделя нещата на черно и бяло