Заради това, трябва да спрете да целувате домашните си любимци!

Статистиките разкриват, че почти всички собственици на домашни любимци ги считат за част от семейството си.

Поради тази причина не е изненадващо, че целуването на животните, които живеят под техния покрив е често срещана практика.

Но това безопасно ли е?

Вижте какви опасности могат да ви дебнат, когато прегръщате и целувате четириногия си приятел.

1.Вярно ли е, че кучешката уста е по-чиста от човешката?

Това е пълен мит. Марти Бекър, авторът на “Пилешка супа за душата на собственика на куче” разбива този мит, пишейки “Всичко, което трябва да направите е да погледнете, разгледате и подушите и разбирате, че не е вярно. Те тарашат кофата за боклук. Знаете, че ние се поздравяваме с целувка по бузата; те се целуват в задния край.”

2.Колко бактерии има в кучешката слюнка?

Ето какво казва Джон Оксфорд, професор по вирусология у бактериология в университета “Кралица Мери” в Лондон, относно бактериите в кучешката муцуна: “Не става въпрос само за това какво се пренася в слюнката. Кучетата прекарват половината от живота си с носове по мръсните ъгли или се носят около кучешките изпражнения, така че муцуните им са пълни с бактерии, вируси и всякакви микроби.”

3.Какво може да се случи ако тези бактерии попаднат в човешкото тяло?

Тези вируси и микроби могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Това се случило с една британка, която се заразила и получила инфекция от кучешката слюнка. Тя започнала да забелязва, че речта й звучи все по-нечленоразделна и по-нечленоразделна. Кръвните тестове показали, че е получила инфекция, причинена от бактерията capnocytophaga canimorsus, която се открива често в устите на кучетата и котките. Във Великобритания са регистрирани още 13 подобни инцидента.

4.Какви други болести можете да хванете от домашните си любимци?

Тенията е сред най-честите заболявания, които можете да получите при целуване на вашето куче. Ако кучето ви е заразено с тения и го целунете, тогава и вие хващате заболяването.

Метицилин-резистентен стафилокок – тези бактерии обикновено засягат кожата и можете да се заразите с тях само от едно облизване от вашето куче.

Capnocytophaga сanimorsus е бактерия, която причинява сериозни здравословни проблеми и може да попадне в тялото ви през отворена рана.

5.Как да избегнете здравословните рискове, свързани с домашните любимци?

Винаги следвайте тези правила:

Не целувайте вашите животни, не им позволявайте да ближат лицето ви, не ги хранете на масата и никога не споделяйте ястията си с тях.

Мийте старателно ръцете си след контакт в животни.

Ваксинирайте домашните си любимци редовно.

Използвайте специални антибактериални и противогъбични шампоани, когато къпете домашните си любимци.

Убедете се, че другите кучета и котки нямат контакт с диви или бездомни животни от всякакъв вид. Когато разхождате кучето си, внимавайте да не яде нищо от улицата.

Не хранете четириногите си приятели със сурови яйца, сурово месо или риба.

Редовно почиствайте и дезинфекцирайте купичките на домашния си любимец и почиствайте къщата с подходящи дезинфекциращи препарати.

Редовно посещавайте ветеринар, особено ако домашният ви любимец не се чувства добре или отказва да яде, или страда от стомашни проблеми.