Внимание! Ако имаш един от тези 9 признака, значи тялото ти не може да смила месото!За много хора е трудно да се съпротивляват на изкушението на добре приготвена пържола или сочен хамбургер. Независимо от факта, че месото е пълно с хранителни вещества, то съдържа и редица естествени химически токсини, наситени мазнини и елементи, които затрудняват разграждането. Храненето с твърде много месо може да доведе до сериозни последствия от повишаване на риска от диабет на сърдечни заболявания и дори рак.

Екипа на “Bright Side” изследва признаците, че храносмилателната система не обработва добре месото и е време да преразгледаме диетата си.

9. Запек

Всички разполагаме с различни храносмилателни системи и се основават на нашата генетика и хранителни навици. В зависимост от месото, някои от тях са с доста високо съдържание на мазнини. Мазнините отнемат повече време, за да бъдат усвоени от тялото и затова те могат да причинят лошо храносмилане на другия ден. Запекът може да се дължи на високото желязо, което обикновено се среща в червеното месо (говеждо, свинско или агнешко). Освен това червеното месо е с ниско съдържание на фибри, което е от съществено значение за редовните движения на червата.

Съвет: Някои проучвания разкриват, че яденето на твърде много червено месо може да увеличи шансовете за развитие на рак на червата. Опитайте се да ядете червено месо само в консервативни количества (100-200 г само два пъти седмично) с много зеленчуци или зърнени култури. Опитайте се да избягвате да ядете черен дроб и бъбреци. Преминете към морски дарове или пиле и изберете варено месо пред пържено.

8. Постоянно се чувствате гладни

Ако се чувствате гладни през цялото време, въпреки че току-що сте свършили с храненето, това може да означава, че сте имали твърде много протеини. Когато нямате достатъчно въглехидрати, кръвната захар на тялото ви намалява и вие не произвеждате  серотонин – химикала, който ви кара да се чувствате гладни.

Съвет: Ако осъзнаете, че винаги се чувствате гладни, опитайте се да хапнете гръцко кисело мляко с плодове или хумус с пълнозърнести бисквити, вместо сандвич за обяд. Опитайте се да откажете месото за няколко дни и вижте дали ще се чувствате по-добре и по-свежи.

7. Тъмни кръгове под очите

Не се подвеждайте, ако приемете, че тъмните кръгове под очите идват от липса на сън или умора. Оказва се, че не правилното смилане на месото може да наруши вашата рутинна практика. Ако ги получавате често (особено в деня, след като ядете месо), това е знак, че месото не е усвоено.

Компрометираната обвивка на червата позволява частичките от месо да преминават през червата и непроменени в кръвта, те се считат за “чуждестранни” нашественици. Тялото ще се опита да произведе определени антитела, за да елиминира чуждото вещество, а реакцията на това може да бъдат тъмни кръгове под очите, симптом, който обикновено се пренебрегва от здравните специалисти.

6. Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане, това може да е знак, че е време да се намали месото. Обработените и варени меса съдържат високо съдържание на натрий, тъй като обикновено се излекуват, подправят и се консервират със сол. Освен това пилешкото и червеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Всичко това може да доведе до влошаване на хипертонията и дори до развитие на коронарна болест на сърцето.

Съвет: Опитайте се да намалите количеството месо, което консумирате, като вместо това превключвате на зеленчуци. Ако не можете да устоите, опитайте се да преминете към по-леки меса и морски дарове, тъй като те обикновено са с по-ниско съдържание на мазнини.