Внимание! 12 Странични ефекти на тренировките, с които ще се сблъскаш, когато започнеш да тренираш!Физическата активност може да направи човек по-издръжлив, да подобри ефективността на мозъка и други органи, да регулира съня, да му помогне да постигне идеална форма и да забави процеса на стареене. Въпреки това, много начинаещи и дори напреднали посетители на салона често имат неприятни симптоми, които се появяват в резултат на повишаване на физическата активност. Трябва предварително да сте готови за тях.

Колегите от “Bright Side” са събрали 12 от най-честите странични ефекти от тренировки и подготвиха някои препоръки как да се отървете от тях.

Внимание!

Всяка физическа активност, особено ако сте с наднормено тегло или имате сериозни медицински състояния, трябва да започнете само под наблюдението на опитен треньор и лекар. Трябва да обърнете внимание и на всички промени в начина, по който се чувствате. Ако се притеснявате за състоянието си, не се опитвайте да се грижите за себе си – отидете при специалист.

 

1.Мускулни потрепвания

 

Причините: Спазмите или мускулните фасцикулации се дължат на изтощение и дисбаланс на електролитите.

Какво да правя? Винаги пийте вода по време на тренировка. Трябва да пиете поне студена вода, но най-добрият избор е спортната напитка, съдържаща микроелементите, необходими за тялото, ако тренировката е трудна. Също така, не забравяйте да направите известно разтягане след тренировката.

2.Главоломна и назална задуха

 

Причините: Физическата активност разширява и стеснява съдовете в синусите. Възможни са също и ринити и обикновени алергии.
Какво да правя? Тренирайте в климатизирани фитнес зали. Когато сте навън на чист въздух, опитайте да останете далеч от пътищата.

3.Сърбеж

Причините: Физическата активност помага на сърцето да изпомпва повече кръв и да разширява всички съдове и капиляри. Те активират нервните окончания, които изпращат сигнали до мозъка, които се интерпретират като сърбеж.
Какво да правя? Ходейки редовно в салона: мозъкът ви ще свикне и ще спре да реагира. Колкото по-дълги са прекъсванията между вашите тренировки, толкова повече сърбеж ще имате. Ако имате копривна треска, трябва да посетите лекар.

4.Импулси за дефекация

Причините: Силата и вибрациите на краката резонират със стомашно-чревния тракт и буквално правят всички органи “събудени” и започват да работят. Това е най-често срещано за бегачите и има дори специален термин за това: диария на бегач.
 Какво да правя? Яжте 2 часа преди тренировка и изключете мастната храна и всичко, богато на фибри. Също така, не забравяйте да загреете, преди да бягате.

5.Студ

Причините: По време на тренировка има повече кръв в мускулите, отколкото във вътрешните органи. Мускулите произвеждат много топлина, която кожата излъчва. Ето защо стомаха може да е малко студен на пипане.
Какво да правя? Това е нормална физиологична реакция. След като завършите тренировката, усещането ще изчезне.

6.Гадене

Причините: Изтичането на кръв от стомаха и разтърсването на вътрешните органи могат да причинят някои неприятни усещания в стомаха.
Какво да правя? Не яжте много фибри в дните, когато имате тренировка. И още по-добре, запомнете коя храна причинява усещането и се опитайте да не ядете преди да отидете в салона. Ако почувствате гадене, вземете няколко глътки вода или спортна напитка. Можете дори да изпиете сода. Вземането на бонбони или дъвки също може да бъде добър начин да увеличите нивото на глюкозата в кръвта.