Новата шведска диета “6 венчелистчета” представи топ диетолог – Лесно да се спазва, а килцата падат надолу

За първи път известната диетолог Анна Йохансон от Швеция представи диета “6 венчелистчета”. Принципът на системата е прост: Диетата е разделена на 6 дни, по време на всяка от които е позволено да се яде един продукт.

Същността на диетата е редуването на протеинови и въглехидратни дни. Еднодневните монодиети изключват възможността за смесване на несъвместими продукти, поради което се постига бърза загуба на тегло.

Диета за 6 дни

Авторът на диетата предлага да се визуализира процесът на отслабване : да се направи цветна хартия с 6 откъснати “венчелистчета”. 1 ден – 1 венчелистче, показващо продукта. Преди лягане трябва да откъснете венчелистчето като символ на преминалия етап и килограмите да се свалят.

За повече мотивация в центъра на цветето може да се запише броят на отпадналите грамове и килограми.

Основното правило на диетата „6 венчелистчета“ е да не се разменят дните, както и да се добавят продукти от други дни. Обемът на храната не трябва да надвишава 1,5 кг, а количеството течност трябва да бъде най-малко 1,5 литра. За цялото време на хранене е необходимо да се изключи алкохол, захар, кафе, сода.

Меню диета “6 венчелистчета”

Ден 1 – риба . През целия ден можете да ядете всякаква риба. Откажете пърженето и печенето в масло. Можете също така да добавите бульон и билки.

Ден 2 – зеленчуци . Разрешени са всички зеленчуци, с изключение на картофите, под всякаква форма. Салати, зеленчукови шейкове, постни ястия също са добре дошли.

Ден 3 – пиле . Всички части на птицата, с изключение на кожата, под всякаква форма. Можете също да пилешки бульон и билки .

Ден 4 – зърнени храни . Всички зърнени култури, с изключение на пшеница, варени във вода и с минимално количество сол. Можете също да пълнозърнест хляб, кълнове зърно.

Ден 5 – млечни продукти . Сирене със съдържание на мазнини 1–5% без захар и млечни продукти без добавки.

Ден 6 – плодове . Всяукакви плодове. Бананите в ограничени количества могат да бъдат сутрин.

Плюсове от диетата „6 венчелистчета“

Тялото няма време да свикне с определено меню, така че е съвсем просто да следвате плана.

Достатъчно количество храна: гладът не се усеща.

Бързи и забележими резултати от 3 до 6 килограма.

Рентабилност: не изисква закупуване на специфични продукти.

Минуси на диетата  “6 венчелистчета”

Не се препоръчва повече от 6 дни след това. Необходима е почивка от 2-3 седмици, след което повторете курса.

След дни на плодове и зеленчуци е възможно разстройство на червата.

Не е подходяща за хора с гастрит, стомашни язви, чернодробни и бъбречни заболявания.

На седмия ден от диетата Анна Йохансон предлага да се направи разтоварване . Върнете се към нормалната си диета постепенно. Съветваме ви да следвате схемата за преброяване на калориите поне за един месец .

Източник: За Жената