В тези 10 държави в момента НЕ Е 2018 година в момента! Вижте коя година е тамКоя година сме сега? Въпросът не е толкова прост, колкото звучи. Всичко е относително. Хората са създали календари за измерване на времето. Но времето е ефимерно и не може да бъде уловено и маркирано. Това е мястото, където започва и сложността. Как да намерите началото? Откъде да пресмятате? И с какви стъпки?

Днес колегите от “Bright Side” ще ви разкажат за различните календари по света.

1.2561 в Тайланд

В Тайланд 2018 е 2561 (според Грегорианския календар). Официално, Тайланд живее според будисткия лунен календар, в който хронологията започва от момента, в който Буда постига нирвана.

Те обаче използват и Грегорианския календар. Изключения често се правят за чужденци, а датите за стоките и документите са написани според този календар. Будисткият календар се използва и в Шри Ланка, Камбоджа, Лаос и Мианмар.

2. 2011 в Етиопия

Етиопският календар е 8 години зад “редовния”. Освен това той има 13 месеца в годината. 12 от месеците имат 30 дни, а последният е много кратък, само 5 или 6 дни в зависимост от това дали е преходен период или не. Също така, денят им започва не в полунощ, а при изгрев слънце. Етиопският календар се основава на древния календар на Александрия.

3. 5778 в Израел

Еврейският календар е официално използван в Израел заедно с Грегориан. Всички еврейски празници, дни на паметта и рождени дни на роднини се празнуват според първия. Месеците започват с новата луна, а първият ден от годината (Рош Хашана) може да бъде само в понеделник, вторник, четвъртък или събота. Следователно, за да стане всичко възможно, предходната година се удължава за един ден.

 

4. 1439 в Пакистан

Ислямският календар се използва за определяне на датите на религиозните празници и като официален календар в някои мюсюлмански страни. Хронологията започва от хиджра, датата на пророка Мохамед и първата емиграция на мюсюлманите в Медина (622 г.).

Денят там започва при залез слънце, а не полунощ. Началото на един месец е денят, когато полумесецът се появява за първи път след новата луна. Дължината на една година в ислямския календар е 10-11 дни по-малко от слънчевата година и месеците се движат във връзка със сезоните. Тези месеци, които са били през лятото, ще се изместват през зимата след известно време и обратно.

5. 1396 в Иран

Персийският календар е официалният календар в Иран и Афганистан. Този астрономически слънчев календар е създаден от група астрономи, включително известния поет Омар Хаям.

Хронологията започва от хиджра точно като ислямския календар, но също така се основава на слънчева година, поради което месеците остават в същите сезони. Седмиците започват от събота и завършват в петък, а последните са неработни дни.