Габровски историк се топли с печка свое изобретение – само за 12 лева на месец!

Пенсиониран габровски историк изобрети слънчев радиатор от бирени кенчета и слънчева печка от кутии за обувки, фолио и стъкло. Така Петър Тоцев успява да готви и да се топли, използвайки слънчевата енергия, а сметките му за ток са впечатляващи – 7 лв. през лятото и 12 лв. през зимата.

Тъй като вече има достатъчно време да учи нови неща, за което като директор на Историческия музей в Габрово не е имал възможност, започнал да търси информация за слънчевите фурни. Те нямат нужда от ток, газ или дърва, а единствено от слънчеви лъчи, които уредът превръща в топлина. Тоцев решил да експериментира да си направи сам фурна, като копира устройствата, популярни в най-бедните страни в Африка, съобщава БНР. Сложил две кутии от обувки една в друга, за изолация използвал стиропор, от вътрешната страна облепил с домакинско фолио, а дъното с черна хартия. Храната се приготвя в тъмен съд, който се слага в плик за печене. За да концентрира слънчевата светлина върху фурната, използвал стъкло.

Вече е направил три печки, в които ястията се готвят бавно на слънцето и стават по-вкусни от изпечените на ток, твърди историкът-изобретател. Освен тях е създал слънчев радиатор от бирени кенчета, които боядисал с черен лак. Два такива топлят една от стаите в жилището му:

“Вземаш кенчета, махаш им дъното, слагаш кенчетата едно в друго и тези кенчета, като се залепят едно за друго, правят един радиатор – обяснява Тоцев. – И отгоре, и отдолу, за да стоят кенчетата в редички имам една дървена летва, която има изрязани дупчици, за да влизат вътре кенчетата. Вътрешната страна на рамката е нещо черно, за да привлича слънцето. Това нещо го слагаш на прозореца, между двата прозореца. Като се нагрее, топлият въздух отива нагоре и той почва да се върти вътре в рамката на прозореца и ти загрява прозореца, създава ти една топлинна преграда.”

Източник: fakti