Диета, която се прави според възрастта: 20, 30, 40 и 50+ провери коя е най-подходящата за теб

Всяка възраст си има своите особености, така че в съответствие с това към диетите трябва да се подхожда с голямо внимание.

Колкото сте по- млади, толкова  всичко е по- лесно.

Вълшебните 20

Ежедневие: дневната норма е 2000 калории. Силният метаболизъм ви позволява бързо да свалите излишните килограми, но не трябва да забравяте, че затлъстяването също е доста бърз процес. Хормоните все още не са окончателно оформени, както и скелетът, а това означава, че са необходими хранителни вещества, витамини и минерали.

Възможните проблеми: чест проблем в този период е липсата на желязо. Затова менюто трябва да включва жълтък, стриди, ядки, аспержи. На повечето жени им предстои раждане, а именно затова в организма трябва да има достатъчно фолиева киселина.

Тактика: задължително консумирайте дневно по 100 г. варено месо, което е отличен източник на желязо. Имате нужда от омега-3, които се съдържат най-вече в морската риба и лененото семе.

“Тайно оръжие”: ябълка. Този плод може да направи чудеса: без усилия ще свалите 2 кг, ако редовно го ядете

30 +

Всекидневие:  храните се както преди, но забелязвате как килограмите започват много лесно да се “залепват”. Това е знак за естественото намаляване на скоростта на метаболизма.

Възможните проблеми: Витамините C, D, Е и цинкът са важни за здравето. Затова ги включете във вашият живот. Витамин D ще намерите в мазната риба и млечните продукти, а витамин Е – в зехтина, бадемово и лененото растително масло. Цинкът, който е необходим за нормалната работа на имунната система, се съдържа в големи количества в морските продукти, млякото, свинското и говеждото месо.

 

Тактика: Ограничаване на мазнините, твърдо сирене, масло, маргарин и готовите месни продукти. Не трябва да ядете повече от 50 г. мазнини дневно. Идеалното решение е средиземноморската диета – зеленчуци, риба, морски продукти, зърнени продукти, а за десерт – само плодове.

“Тайно оръжие”:  Въведете пълна забрана за хранене след 19 ч.

40 +

Ежедневие: диетата трябва да бъде насочена към поддържане на здравето и превенцията на заболявания. Гладуването е контраиндикативно, защото често води до недостиг на калций и други минерали.

Възможните проблеми: Добавете в менюто си калций. Освен, че е необходим за костите и нормалната работа на сърцето, той допринася за отслабването, тъй като изгаря мазнините и не позволява намаляване на мускулната маса. Не забравяйте и естествените млечни продукти. Включвайте храна с повече ликопен – силен антиоксидант, който се съдържа най-вече в доматите. Липсата на магнезий (проявява под формата на мигрена, апатия, безсъние) опитайте да компенсирате с помощта на бадемите – 50-70 г. дневно.

Тактика: Храната, която се състои от растителни и млечни продукти, е призната като идеална за зрялата възраст. Овесените ядки трябва да присъстват на всяка трапеза.

“Тайно оръжие” : Яжте папая. Този плод допринася за активното изгаряне на мазнините и за обогатяване на стомашно-чревния тракт с ферменти.

Във възрастта на мъдростта

С възрастта метаболизмът се забавя повече. След 60-годишна възраст женският организъм има нужда от 1500 калории дневно, а мускулната маса е 15% от общото тегло.

Основният принцип в храненето на тази възраст е: колкото е възможно по-малко мазнини (не повече от 40 г. дневно), употреба на обезмаслено сирене и извара, растителни протеини (леща и боб) вместо месо, варени зеленчуци без мазнина (но не и сурови- за да не се натоварите стомашно-чревния тракт.) Овесените ядки и сушени плодове трябва да са незаменима част от дневното меню.

Друг проблем в тази възраст са течностите. От една страна, прекомерната употреба на сол може да доведе до тяхното задържане в организма, а това води до отоци и хипертония. Но, от друга страна е доказано, че възрастните хора са с намаленото съдържание на течности в организма (водата е не повече от 50%, в сравнение с 65-70% на средна възраст).

Някои съветват дневно да се пие не по-малко от 2 л. течности, но повечето специалисти смятат, че човек трябва да слуша индивидуалните си нужди, за да не провокира обратна реакция и да не си навреди.

Източник: За Жената