Ето Защо Мивките Във Великобритания Имат Два Крана

Светът е пълен с традиции, които изглеждат странни и понякога дори налудничави за други култури.

Днес решихме да разберем защо мивки в Обединеното кралство имат 2 крана.

1.Причина 1: Историческа

brightside

Повечето британски жилища датират от 19-ти и началото на 20 век, т.е. преди водни смесители и модерните клапани да са се появили. Някои жилища са дори още по-стари.Прокарването на вътрешен водопровод започва с проста система за изпращане на студена вода директно от мрежата към кухнята. В последствие (отделно) бива добавена топлата вода. По този начин е създадена двойна система.

2.Причина 2: Уважение към закона

retromixer

Във Великобритания съществува закон, който забранява смесването на студена и гореща вода от бойлер. Факт е, че няма централно отопление в страната. Във всяка къща има газ колона (което британците наричат централно отопление). В миналото специален цилиндър е задължителна част от котела. Ето защо водата може да заседи, а цилиндърът да ръждяса, което прави водата негодна за пиене. Очевидно, това не пречи на хората да смесват водата. Това налага въвеждането на закон за забрана на смесване със студената вода, която е годна за пиене, с горещата вода от цилиндъра.

3.Причина 3: Икономичен подход

brightside

Когато използвате две отделни кранчета, всичката вода се смесва в мивката в точното количество, и там миете ръцете си (на принципа на ваната). По този начин, губите само водата, която използвате. Когато имате смесител за вода, вие избирате правилната температура и чак след това започвате да миете ръцете си, което поглъща много повече вода.