Ето Каква Е Причината Да Има Четири Цвята Паспорти По СветаОказва се, че паспортите са само четири цвята в света, и всяка страна има свои собствени причини за избора на един от тези цветове за корицата.

Колегите от “Bright Side” решиха да проучат от какво зависи този избор. И ако дългите опашки на летището ви карат да се чувствате отегчени, просто не забравяйте този пост.

1.Червен

Това е най-често срещаният цвят. Обикновено тези паспорти се срещат при страни, които са от бивш или настоящ комунистически режим. Жители на Словения, Сърбия, Русия, Китай, Латвия, Румъния, Полша и Грузия имат червени паспорти. Страните  членки на ЕС, с изключение на Хърватия, имат паспорти в цвят бордо или в други нюанси на червеното. Страни, които кандидатстват за влизане в ЕС, като Турция, Македония и Албания, също промениха своите паспорти с червени преди няколко години. Страните от Андите – Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу, използват паспорти в цвят бордо.

2.Син

Това е вторият най-често срещан цвят. Синият цвят символизира „новия свят“. 15 карибски страни имат сини паспорти. В рамките на Южноамериканските страни синята корица на паспорта символизира връзката с МЕРКОСУР  (бел. ред. – най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. МЕРКОСУР обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу).Изключение за цвета на паспортите прави Венецуела, където паспортите са червени. Паспортите на гражданите на САЩ са променени в синьо само през 1976 година.