Задължително прилагай тези 8 съвета! Ще си спестиш стотици левове от гориво!Редовното използване на автомобилите води до значителни разходи за гориво. Освен това съществува пряка връзка между пробега и честотата на услугите за поддръжка.

Екипа на “Bright Side”  споделя 8 трикчета за шофьори, които ще ви помогнат да намалите не само горивото, но и разходите за поддръжка.

8. Не поставяйте педала до край

На пътя човек може да срещне много шофьори, които са любители на високите скорости. Въпреки това, ускоряването и спирането трябва да се извършва плавно. По този начин се гарантира по-малък разход на гориво. Рязкото ускоряване кара вашата кола да консумира повече енергия. Така разходът на гориво също се увеличава.

7. Използвайте круиз контрол на магистралата

Вашето превозно средство може да консумира много по-малко гориво, ако спазвате ограниченията на скоростта и използвате круиз контрола, вместо да ускорявате на всеки отворен пътен участък. За да се справи с въздушното съпротивление, автомобилът трябва да увеличи скоростта на двигателя, изразходвайки повече гориво.

6. Полагайте грижи навреме

 

Масленият филтър и маслото трябва да се сменят на всеки 7000 километра. Също така не бива да забравяте да подменяте свещите и въздушния филтър. За да избегнете допълнителни разходи, направете това на време. В противен случай, двигателят може да откаже и разходите за ремонт да излязат много скъпи.

5. Изключете климатика

В този случай всеки сам трябва да прецени кое е по-важно: комфортът или икономията? При включен климатик разходът на гориво се увеличава с близо 15%. Другите електронни устройства не са толкова зависими от него. Така че, ако включите климатика, може да спестите близо 4 литра за 150 километра.

4. Направете маршрута логистично ефективен

Ако планирате вашия маршрут предварително, може да спестите разходи за газ и бензин, особено през зимните месеци. Студеният двигател консумира повече гориво за първите 8 километра. Опитайте се да комбинирате всички ежедневни поръчки в едно голямо пътуване, за да не загрявате двигателя по няколко пъти дневно.