Избягайте тези 7 грешки за да спасите здравето на бебето си!Когато са бременни, жените се опитват да се придържат към най-здравословния начин на живот и диета за своите бебета и себе си.

Някои храни и напитки изобщо не са безопасни за консумация през тези 9 месеца. Колегите от “Bright Side” ще ви споделят за тях и също така ще ви дадат много полезен бонус в края на статията.

7. Някои видове риба

Когато сте бременна, най-добре е да избягвате тези 2 вида риби:

 

  • Риби, за които е известно, че съдържат високи нива на живак. Това включва големи риби като риба меч, акула, риба тон (голямо око) и кралска скумрия.  Шарана съдържа умерени нива на живак, затова трябва да се консумира с повишено внимание – не повече от 1 доза седмично.
  • Риби, уловени от речни басейни, потоци и езера в близост до големите фабрики или други източници на замърсяване. Примерите включват сьомга, синя риба, раиран костур, щука и пъстърва. Те могат да съдържат високи нива на полихлорирани бифенили.

6. Меки сирена

Тези деликатеси могат да съдържат Ешерихия коли или листерии- бактерии, които могат да причинят много неприятни здравословни проблеми за вас и сериозни проблеми при бременността. Примери за такива сирена включват Рокфор, Камамбер, Горгондзола, Фета, Бри и Кесо бланко, ако те са направени от непастьоризирано мляко.

Решение: Изберете твърди сирена, като швейцарско или чедър, или консумирайте меко сирене, само ако сте 100% сигурни, че са произведени от пастьоризирано мляко.

5. Пушени морски дарове

Тези солени храни не са безопасни, когато са охладени, освен ако не са били приготвени до 70 ° С. Те могат да съдържат листерия моноцитогенис – бактериите, които причиняват литериоза, опасно състояние за вас и вашето бебе.

Решение: За да предотвратите листериоза, изберете консервирани или  безопасни пушени морски дарове или ги пригответе на 70 ° С.

4. Твърде много кофеин

Прекомерното количество кофеин е свързано с ниското тегло при раждане на бебета, преждевременно раждане и дори аборт, така че е важно да се запази контролът. Една чаша кафе или чай на ден се счита за безопасна, но се опитвайте да я поддържате под 200 мг. И не забравяйте, че зеленият чай и содата също съдържат кофеин, така че не ги оставяйте да ви измамят.

Съвет: Изберете безкофеинови напитки. Като цяло вода и пресни сокове са най-добрият избор.