Изпробвай тези 8 лесни начина за естествено запълване на дупките и заздравяване на зъбитеВсе още ли вярвате във феята на зъбите? Време е да спрете и да станете собствена фея на зъбите! Зъбите ви, както и всяка друга част от тялото ви, изискват вашето внимание и грижа. Ако не обичате да посещавате зъболекар, можете да опитате да предотвратите зъбните проблеми сами. Лекарите съветват комбинирането на отлична хигиена на зъбите с някои прости промени в диетата.

Ние от 7kefa направихме СПИСЪК с Прости и естествени Трикове, които можете да прилагате сами, за да предотвратите разлагането на зъбите и да запълнете камъните . 

1. Променете хранителните си навици.

Промяната на хранителните Ви навици и преминаването към здравословна диета винаги помага да стимулирате здравето си, без значение какъв е вашият цел. А изследване, публикувано в   The  British Medical Journal  предполага, че  промяна в хранителния режим всъщност може да се предотврати кариес . Вече знаем, че консумацията на продукти, богати на захар, води до разпадане на зъбите и че фитиновата киселина може да блокира усвояването на калций. Ако обаче промените хранителните си навици, никога няма да имате такива проблеми.

  • Получете повече калций. Това е основният компонент на базата на вашите кости и зъби. Яжте млечни продукти всеки ден (мляко, кисело мляко, захарна сметана и сирене).
  • Пийте неподсладени напитки. Избягвайте да пиете сода, сокове и газирани напитки. Можете да опитате обикновена вода, сушени плодове и неподсладен чай. Водата има много добри ефекти върху тялото ви, включително повишена хидратация и по-голям поток от слюнка.

2. Дъвчете дъвка без захар.

Може да звучи иронично, но дъвченето на дъвка без захар може да помогне за предотвратяване на разпадането на зъбите. Повечето смеси съдържат компонент, наречен ксилитол, който е естествен подсладител. За разлика от храната, хсилитолът не води до растежа на бактериите в устата ви. Освен това, когато ядете, устата ви се пълни със  слюнка, която естествено може да измие остатъците от храната  .

3. Почиствайте и сменяйте редовно четката за зъби.

Какво е най-важното средство, което използваме за почистване на зъбите? Точно така! Четка за зъби. Малко хора обаче знаят колко е важно да изберат правилната четка за зъби.

  • Винаги избирайте малката или средната четка и се уверете, че нейните  косъмчета могат да достигнат до клетъците на вашите оранжерии,  където храната остава.
  • Не използвайте капачки за четка за зъби,  защото те могат да приютят микроорганизми и бактерии. Вместо това просто изплакнете четката с вода след всяка употреба и я оставете да изсъхне. И не оставийте четката си в една и съща стая с тоалетна, тъй като фекалните бактерии могат да се окажат върху нея.
  • Променяйте четката си редовно,  защото нейните косъмчета се влошават с времето и употребата. В резултат на това не почиствате зъбите, както с нова четка за зъби.

4. Следвайте основната рутинна процедура за стоматологични грижи.

Може да звучи като свръхкомпютърни съвети, но наистина работи. Според Международното асоциация по дентална медицина почти 42% от възрастните използват само четка за зъби за грижа за устата. Понякога не осъзнаваме, че  нашата грижа за зъбите не е правилна или изисква промени . Ако искате да предпазите зъбите си от ранното гниене, включете следващите стъпки в рутинната процедура за дентални грижи сутрин и преди да си легнете.

  • Чистете зъбите си за 2 минути поне два пъти на ден. Опитайте се да изгладите всички повърхности на зъбите си, като достигнете до най-отдалечените ъгли.
  • Допочистете зъбите си. Понякога дори четкането не работи, както и зъботехничеството. Използвайте конец, за да извадите останалата храна от долната част на венците си и опитайте да стигнете до заразените микроби.
  • Използвайте вода за уста. Всяка вода за уста има антибактериален ефект и ви помага да се отървете от останалите бактерии в устата си.