Как да оцелеем при масова стрелба или терористична атака

Всички вярваме, че никога няма да се разболеем. Проблемът обаче не се изнтересува от това дали вярваме в него или не – той простоидва внезапно като гръмотевица. Не можете да знаете кога ще се окажете в опасна ситуация, но има някои неща, които могат да ви помогнат да останете в безопасност, ако се окажете в район, където има масова срелба.

Вероятно сте чували, че невежеството е блаженство, но това не е приложимо в тези ситуации. Харесва или не, масови стрелби и терористични атаки сега се случват по-често, отколкото бихме искали всички.

Ние ще ви запознаем с някои много важни въпроси за това как да реагирате на инцидент с терорист или масова стрелба.

Наблюдавайте

За съжаление, стрелците често се насочват към обществени места, особено при определени събития. Това ни води до първата стъпка. Когато отидете на всяко събитие, отделете няколко минути, за да се огледате и да проверите къде са изходите. Това е добър навик, защото може да ви помогне не само да избягате от атаката, но и при пожар, земетресение или всяка друга ситуация, в която просто искате да избягате.

Осъзнайте, че е реално.

Ако това звучи като изстрел или атака, това може да е изстрел или атака. Винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Надяваме се, че по-късно ще разберете, че това е само шега, но е по-добре да се смеете след това, отколкото да страдате от прекалено спокойствие.

Бягайте

Няма срам в бягането. Не се притеснявайте за вашите неща – бягайте. Всичко е заменяемо – освен живота ви. Избягайте колкото се може по-далече от опасността. Не забравяйте, че прозорците са добра опция за бягство . Стъкълцата или дори счупения крак може да бъде излекувано много по-лесно, отколкото щетите от куршум. Забравете за зигзаг или техники за заблуда – движете се възможно най-бързо. Единственото изключение е, ако стрелецът ви вижда.

Крийте се


Ако не можете да избягате, намерете подслон. Скрийте и стартирайте барикадирането с помощта на тежки обекти наблизо. Колкото по-трудно е за нападателят да влезе в мястото, където сте, толкова по-добре е за вас. През повечето време нападателят има само няколко минути преди полицията да се появи, така че просто трябва да го направите дотогава.

Намерете прикритие.

Забравете всички филми, които сте видели със супер-агенти. Неща като стол, врата или кола няма да спрат куршума. Бетонните или тухлени стени винаги са по-добри варианти. Когато са налице, разбира се. Изключете всяка подробност, която може да предизвика шум.

Обадете се на аварийните служби.

Намерете оръжие.

Бийте се

Борбата е последната възможност, когато няма къде да отидете и няма какво да губите. Стремете се към лицето и очите и ги издърпайте. Не се притеснявайте за спечелването на битката – просто трябва да имате време да избягате. Разсейте и тичайте. Шок и бягане. Не забравяйте, че това не е боксов мач. Не е нужно да печелите; трябва да останете живи.