Кое е по-добре да вземем: Вана или душ? Вижте предимствата и недостатъците

Много хора в подредбата на банята си имат избор: душ или вана? Сега ще се опитаме да разберем положителните и отрицателните аспекти на двете решения.

Първото нещо, на което да обърнете внимание, е кое е по-приятно за вас. Ваната има релаксиращ ефект и ви позволява да се отпуснете след тежък работен ден. Душът ще ви помогне да се събудите и да ви даде енергия за целия ден. Нека да разгледаме ваната и душа като средство за пречистване. Оставайки във ваната, порите на кожата ще се отворят и по този начин ще ги почистите. Трябва да се знае, че е по-добре за ваната да се използват различни видове сапуни, а не гелове за душ, тъй като последните създават специален филм върху кожата, който може да се измие само под силна струя. В това отношение душът осигурява функция за хидромасаж и по-дълбоко почистване.

Когато влиза в нов дом и започва да обзавежда банята, всяко семейство ще се изправи пред избор между вана и душ. Е, ако мястото ви позволява да сложите и двете. Но често трябва да избирате заради размера на помещението. По отношение на удобството, поставянето на душ е по-изгодно – това спестява място.

Въпреки това, вие ще се съгласите, че е невъзможно да решите какво да купите без да знаете цената на продукта. Душ кабината не е толкова лукс за повечето потребители: в момента се предлага от много специализирани магазини.
При воден поток от 8 до 15 литра в минута са необходими 100 литра вода за душ, два пъти повече за вана. Това е така, защото под душа разтваряме с горещата вода нечистотиите от кожата и косата и незабавно я измиваме със струя вода. Процесът е непрекъснат, докато измиването във ваната завършва с мръсна вода и изисква 2-3 изплаквания.

Според ефектите върху тялото душът и ваната заемат две противоположни позиции. Душът енергизира, ваната – релаксира и успокоява, но и двете могат да ни “съживят”.