Кое ни кара да се пристрастяваме към бързото хранене и, защо това е една от най-вредните съставки

Бяла кристалообразна подправка (като сол,захар)без мирис и с специфичен вкус.Ползва се като усилвател на вкусовете в дадено ястие.

Натриев глутамат(MSG-Monosodium glutamate от английки) е една от най-новите подправки, открити от човека. В началото на миналия век проф. Кикунае Икеда от Университета в Токио пръв изолира глутамата от водораслите. До тогава се е знаело още от преди повече от хиляда години, че ястията в които са добавяни водорасли са имали по силно изразен вкус. Днес той е една от най-употребяваните подправки в хранително вкусовата промишленост. Най-голямо приложение намира в Японската и Китайската кухня, а в Япония и Тайланд дневната доза от глутамата превишава тази в Европа.

Като овкусител и познат като Е-621 той има специфичен вкус и към него се добавят ароматни подправки. Дори всяко кубче бульон съдържа значително количество глутамат. Интересно е да знаем, че мускулите, мозъкът и други органи в човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.

Тъй като организма сам си произвежда глутаминовата киселина, не е препоръчително да я приемаме в по-големи количества. Тя е критична за правилното функциониране на клетките. Също така глутаминовата киселина е една от градивните единици в синтеза на белтъците.

Натриевият глутамат води до преяждане, а оттук – до наднормено тегло.

Ние съветваме потребителите да внимават и четат етикетите на хранителните продукти, но да имат предвид, че производителите, за да не отблъскват купувачите, невинаги посочват, че Е621 се съдържа в продуктите; добавката може да се крие зад изразите “вкусова добавка”, “подобрител на вкуса” и др.

Други имена на Е621: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.

Ако изядете 200 грама чипс, в стомаха ви попадат 2 грама натриев глутамат, което е два пъти над дневната норма. В хамбургерите, чизбургерите и други храни от заведенията за бързо хранене Е621 влиза в състава на много комбинирани продукти. Така ние употребяваме дневно натриев глутамат много над дневната безопасна доза.

Възбуждащото действие на Е621 се използва в психиатрията, тъй като тази добавка превъзбужда клетките на главния мозък.

Според медици натриевият глутамат не само е вреден, но и много опасен за здравето, защото механизмът му на действие прилича на наркотиците. Той прониква лесно в кръвта и мозъка и променя гените, които отговарят за вкусовите усещания, т.е. отучва човека от натуралната храна и го привързва към вредния фаст-фуд.

Помнете!

Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана.

Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта.

Използвайте натурални подправки в готвенето.