Кюнефето е хрупкав десерт със сирене, направен с кадаиф – Вкус от всякъде

Турската кухня е известна със своите сладки и сиропирани десерти като най-известният е баклавата. Също толкова изкусителен и вкусен е и друг турски сладкиш, а именно кюнефе. Това е хрупкав десерт със сирене, направен с кадаиф.

Традиционно към него се прибавя и шамфъстък. Сервира се горещ, така че сиренето да е меко. Приготвя се в плитък, кръгъл метален съд и крайният резултат е толкова невероятен, че всеки се връща за допълнително.

Да се приготви кюнефе не е много лека задача, но който е готов за това предизвикателство, ще е възнаграден с нещо неповторимо като вкус. Основната съставка е суров кадаиф, като от него ви е необходимо около 50 грама.

Съдът, в който ще приготвяте кюнефето, трябва да е силно намаслен. За тази цел ще ви трябват около 50 грама масло. Отгоре слагате кадаифа, като се стараете той плътно да покрие дъното на равномерен пласт.

Трябва добре да притискате с ръка, за да постигнете желания ефект. Върху него накъсвате малки парченца сирене, например моцарела или безсолно турско сирене и масло.

Следва втори ред кадаиф, като тук нужното количество отново е около 50 грама. И отново притискате хубаво. Като сте готови с приготвянето му слагате съда на котлона при ниска температура.

Може да се постави и във фурна, докато горната част стане кафява и хрупкава. Ако приготвяте на котлон трябва да го обърнете, за да се опече и от другата страна.

Преди всичко това може да си приготвите сироп от 1 чаша захар, 1 чаша вода и малко лимонов сок, с който да залеете кюнефето и който да е изстинал, когато десертът ви е готов. Сервирате поръсен с шамфъстък и се наслаждавате на комплиментите, които ще съберете за този страхотен турски десерт.

Източник: gotvach