Личност на 2018-та година: Д-р Стоян Христов – за всичко, което дава на отделението по ортопедия в УМБАЛ-Бургас

Сам носеше Кръста в огромната строителна площадка сред болни и вложи десетки хиляди лева лични пари – убеден, че това е призвание


Днешният началник на отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ-Бургас д-р Стоян Христов поема ръководството му през есента на 2016 г. след оспорван конкурс и доказвайки пред външна комисия безапелационно професионалните си качества, защитавайки амбициозна концепция, която започва да реализира буквално на следващия ден.

Невъзможно е да си представите какъв е резултатът от неуморния труд и личната организираност на този човек, ако не сте стъпвали на петия етаж в Хирургическия корпус на УМБАЛ-Бургас. Това ни написаха в писмо до редакцията пациенти, настояващи да идем на място и да се убедим в номинацията им за Личност на годината 2018 с анкета сред лежащоболните.


В това отделение посрещат и дават информация на близките така

Стотици квадратни метри болнична площ са основно ремонтирани и блестят от чистота

Ремонтът е извършен предимно с лични средства на началника, спестени през годините, докато е работил в чужбина и чрез ползването на труда на благодарни пациенти. Дотук, в прекрасните нови условия, са инвестирани близо 80 хиляди лева, но докторът казва, че има още какво да се желае по оборудването и не спира с преобразяването на работната за колегите му среда, която пък за пациентите е чиста и уютна.

През 2018 г. към основната реконструкция са добавени 15 нови телевизора, чисто нови шкафчета, wi-fi предаватели, нови врати на стаите и баните, 6 климатика, машина за почистване на пода, обновени са лекарските кабинети, манипулационната, вече има и комфортна стая за отдих на персонала.Кабинетите

„Всичко съм направил, защото смятам, че е правилно, това е моето схващане за полезността ми като лекар и ръководител. Бих искал да благодаря на колегата ми д-р Иван Зайков – през цялото време ме подкрепя морално, помогна и финансово. Пациентите се чувстват по-добре, екипът на отделението също. Ефектът е огромен и защото колегите не се подразниха от това, че въведох нова организация в работата. Сега те отчитат и новото отношение на пациентите към тях. Мисля, че не отстъпваме като обстановка и взаимоотношения на големи болници в Европа.

Използвам причината за внезапната проверка на Флагман, за да благодаря  на изпълнителния директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски. Когато го уведомих за личния ми план да направя голям ремонт, той не отвърна с недоверие и като тесногръд ръководител на държавна болница с мнение “дали изобщо е нужно” да се полагат подобни лични усилия, създавайки и неудобства месеци наред на самите пациенти. Д-р Миразчийски прие идеята с радост, резултатите са налице”, каза д-р Стоян Христов, когото чакахме днес до късния следобед, тъй като бе в неотложна и продължителна  операция.

Всяка стая е оборудвана с нови болнични легла, завеси за отделните пациенти, както и кът за отдих. В тях има телевизор и интернет – всичко това е резултат на отдадеността на д-р Стоян Христов.

Ефектът върху пациентите и работата на лекарите и сестрите в отделението е невероятен.

„Още от входната врата имаш чувството, че те поемат сигурни ръце. Тук лекарите, сестрите и санитарите знаят какъв е проблема ти в подробности,  опознават те лично, но най-важното е, че знаят как да те лекуват – от операционната до получаването на епикризата. И никъде няма такава хигиена”, категорични са пациентите.

Екипът признава, че в началото било трудно да свикнат с новите правила, наложени от д-р Христов още с встъпването му в длъжност, но вече са убедени, че начинът на работа в отделението е най-правилният.


В отделението има стая за деца с хубав телевизор и играчки

„Надявам се и след като изтече моят мандат като началник, колегите, които работят тук да не загубят добрите навици и да продължат да държат на чистотата и спокойното, уравновесено отношение към пациентите и близките им”, каза още д-р Стоян Христов, който несъмнено е заслужил номинацията си за „Личност на годината 2018”.

Д-р Стоян Христов е семеен, има три деца. Завършил е Медицинския университет във Варна през 1995 г. Специализира в “Пирогов” в периода 1997-2002 г., след което се завръща в Бургас и работи в същото отделение. През 2004 г. заминава за чужбина, за да надстрои професионалната си квалификация.  Работи и специализира в Германия и Великобритания.

Известен е като един от най-добрите детски ортопеди у нас, но спектъра, по който работи и има съответните специализации е всеобхватен, включващ раменна хирургия и ендопротезиране. Член е на Европейската асоциация по детска ортопедия EPOS, където подобна чест имат само още двама български лекари, както и на световните организации от професионалисти като AO Alumni, ESTES, EFAS и SICOT. Специализирал е и е лекувал пациенти още във Финландия, Франция, Австрия и Израел.

Автор: Георги РУСЧЕВ

Източник: flagman