Любовта не е чувство! Тя е най-полезната храна за тялото и душата!

Замисляли ли сте се какво всъщност е любовта? Чувство, емоция, физично явление? Или може би необходимост? Няма да сбъркаме, ако наречем любовта „нещо“. Нещо, което не можем нито да дефинираме еднозначно, нито да опишем изцяло с думи. Всеки от нас се опитва да я обясни по най-различни начини, което означава, че при всеки тя се проявява индивидуално, усещаме я и я разбираме по начин, който само ние възприемаме изцяло. Но кое е това, което кара човека да търси човек?

Е, колкото и странно да прозвучи, това е гладът. Любовта може и да не може да бъде описана, но може да бъде сравнена с глада. И разликата наистина не е голяма. Любовта е хляба и виното за душата. Да обичаме е равносилно на това да се храним. И ако ние наистина приемаме храната като нещо, от което тялото просто се нуждае в определени моменти и му я даваме ей така, то това означава, че никога няма да разберем истински любовта. Ако не можем да уловим удоволствието от истинската, качествена храна, нейните вкусове и специфики, то няма да можем да забележим и да приемем истинската любов в нейната най-светла и чиста същност.

Това интересно сравнение може да се обоснове с метаморфозата на гъсеницата в пеперуда. Гъсеницата е гнусно и неприятно същество, което се храни с листата на дърветата, като по този начин ги обрича на безплодие. Тя не се интересува от цветята, от плодовия им сок и от тяхното бъдеще. Хората търсят всякакви начини да я премахнат от реколтата си. За разлика от нея, пеперудата е красиво, грациозно насекомо, на което малки и големи се радват. Пеперудата нежно и внимателно се отнася към всяко плодово цветче. Гъсеницата вижда това. Вижда още как хората се радват на пеперудата, а бягат, когато видят гъсеница или просто я стъпкват. Затова решава да се промени. Изпада в медитация, за да не може никой да прекъсне нейната промяна, а за да се защити изтъкава пашкул около себе си, получен от нишки, които тя произвежда, а на въздуха те стават така скъпата и позната на човека коприна.

И тъй като истинските преобразувания се осъществяват чрез силата на ума и подсъзнанието, които властват над материята, то след известно време от пашкула излиза пеперуда. Пеперуда, която знае как да се храни, за да усети изкусните вкусове на храната. Пеперуда, която знае как да обича.

Александра БОЖИДАРОВА

Източник: VsyakaJena