Накарайте орхидеята да цъфти като луда с жива вода за орхидеи

Гледате ли орхидеи? Тогава сигурно знаете, че това нежно и красиво растение с месеци може да спи на перваза, без да пусне така дълго чакания цветонос. Причините може да са много, но най-често се касае за липсата на подходящ стимулант.

В магазина ще ви предложат тор за орхидеи , но много по-лесно е да опитате едно лесно домашно средство, което орхидеите просто обожават да пият – чеснова вода . Хранете редовно растението си с нея и съвсем скоро ще забележите първите цветоноси. Ето как се прави тази жива вода за орхидеи :

Силата на чесновата вода

Чесънът, или по-скоро инфузията от него, е полезен за стайните растения, особено за цъфтящите такива. Ползите от чесновата вода са много. Благодарение на нея се подобрява кореновата система на растението и се стимулира образуването на стъблото. В допълнение, благодарение на бактерицидните си свойства чесънът е естествен антисептик и помага в борбата срещу болести и вредители.

Само 2 седмици след поливане на орхидеите с чеснова вода, ще можете да видите цветоноси.


Как се прави чеснова вода

Продукти:

  • 6 скилидки чесън;
  • 0.5 литра вода;
  • 1/2 таблетка янтарна киселина.

Разтворете янтарната киселина в гореща вода. След охлаждане, изстискайте чесъна през преса и го добавете към течността. Сега е необходимо да се излеете съдържанието в стъклен буркан и да го оставите да преседи 24 часа.

 

Как да поливаме орхидеята
Прецедете инфузията с чесън и я пресипете в широк съд с леко нагрята дестилирана вода. Поставете в съда саксията с орхидея, така че да се покрие с течност на 2/3 от височината си. Полейте я и отгоре, така че корите в субстрата да са наситени с влага, след което оставете орхидеята да престои така 1-2 часа.

Извадете орхидеята от водата и я върнете на мястото й. С останалата чеснова вода може да полеете други цветя. Можете да използвате този метод за поливане 2-3 пъти месечно. Миризмата на чесън изчезва след няколко часа. А орхидеите получават много хранителни вещества и са наситени с живителна влага.

Източник: За Жената