Не вярвайте на тези митове за яйцата, те са пълна лъжа!

Човечеството яде яйца от далечни времена, че около тях се формират много легенди, митове и стереотипи. Ние избрахме няколко от най-често споменаваните.


1: колкото по-ярък е жълтъкът, толкова по-полезно е яйцето

Ярко жълт или дори оранжев жълтък се асоциира с домашни яйца, на които обикновено се приписва особена екологосъобразност и се смятат за полезни. Цветът обаче всъщност зависи от  храната на птицата. В птицефермите, в храната на кокошките носачки, се добавят каротеноиди, които придават на жълтъка желания цвят. Тези вещества се намират в царевично, люцерновото и билковото брашно.

2: яйцата с два жълтъка са опасни

Такива яйца наистина се смятат за аномалия и рядко се срещат в природата – от тях  не  могат да се излюпят  пилета. Въпреки това, не е опасно да се ядат яйца с два жълтъка, защото тази характеристика не се отразява на вкуса и полезните свойства. Освен това някои птицеферми изнасят специално пилета, които могат да носят яйца с два жълтъка – този продукт е по-търсен сред купувачите.

3: Яденето на яйца повишава нивото на холестерола в кръвта

Яйцата съдържат около 215 mg холестерол, с дневна доза от 300 mg може  да се яде едно яйце на ден. В допълнение, жълтъкът съдържа лецитин, който е необходим за нормалния метаболизъм. Консумацията на яйца може да се ограничи,  само ако диетата съдържа други наситени с мазнини храни – млечни продукти или месо.

Между другото, яйцата се считат за ценен източник на протеин, а хранителната стойност на едно яйце е равна на 200 ml мляко или 50 g месо.

4: яйцата са лошо усвояеми

Проблеми с храносмилането, дължащи се на яйца, могат да се получат само ако ги използвате сурови или в големи количества точно преди лягане. По всяко друго време правилно приготвените яйца не само не причиняват увреждане на тялото, но и са по-добри от много други продукти. В допълнение, те съдържат витамини А, В, D, Е. H, както и калий, натрий, фосфор, магнезий, желязо, цинк, флуор и други вещества, необходими за човек на ден.


5: кафявата черупка показва съдържанието на йод в яйцата

Това предположение е неправилно, както и факта, че “кафявите” яйца са по-полезни. Всъщност цветът на черупката не влияе на вкуса и съдържанието на микроелементи, но зависи само от породата кокошка. Има обаче една малка разлика: кафявата черупка е по-плътна от бялата, така че тези яйца се съхраняват по-дълго.