НИКОГА не оказвай първа помощ по този начин! Може само да навредиш на пострадалияУменията при първа помощ са необходими за всички. Но ако нямате достатъчно познания за това как да помогнете на пострадалия, може дори да го направите още по-зле.

Екипа на “Bright Side” създаде списък с най-честите грешки, които хората правят, когато оказват първа помощ.

Преди всичко:

  • Уверете се, че не сте в опасност.
  • Проверете пулса на лицето, дишането и  размера на зениците на светло и тъмно, тъй като те трябва да станат по-малки, когато е светло.Внимание! Ако отсъстват признаци на живот, направете незабавно кардиопулмонална реанимация.

10. В случай на тежко кървене:

Основната грешка е незабавното прилагане на турникет.

Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете кървенето. Ето защо трябва да стегнете артерията, която е най-близо до раната. След това трябва да приложите стегната превръзка, като използвате стерилни тампони или, ако раната е много дълбока, запълнете я с кърпички и фиксирайте тампон с превръзка.

Турникет трябва да се прилага само в случай на спешност. Прилага се върху кожата над раната и възможно най-близо до раната.

Важно: Турникетът трябва да се разхлабва за 10-15 минути на всеки час и не забравяйте да натискате артерията. След това турникетът трябва да бъде затегнат отново, но не повече от 30 минути.

9. В случай на кървене от носа:

Основната грешка: накланяне на главата назад.

Накарайте лицето да седне, да наклони главата си малко напред, за да позволи кръвообращение, и натиснете меката част на носа с пръсти за не повече от 10 минути. Лицето трябва да изпусне цялата кръв, за да не предизвика повръщане.

Важно: Не запушвайте носа с памучни тампони. Това е необходимо само ако кървенето не спре за 15 минути. Незабавно се обадете на лекар в този случай.

8. В случай на хипотермия:

Основните грешки: триене със сняг, масло или вазелин, което води до бързо нарастване на телесната температура.

Преди всичко, човек трябва да бъде поставен в топла стая и студените части на тялото трябва да бъдат покрити. Уверете се, че лицето носи сухи дрехи и го увивате с топли одеяла. Нещо повече, важно е да се снабди със сладки напитки и топла храна.

Важно: Не забравяйте никога да не лекувате човек, който употребява алкохол. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и това води до загуба на топлина.

7. В случай на сърдечен арест:

Основната грешка е да изпълните същите действия за хора от различни възрасти.

Непряк сърдечен масаж за възрастни се извършва с две ръце: основата на дланта върху гърдите и палецът на ръката трябва да е обърнат към брадичката или краката на човека. Същите действия, но с цялата длан, трябва да се извършват за тийнейджъри. И накрая, за да направите непряк сърдечен масаж за бебе, трябва да натиснете с два пръста.

Важно: Можете да извършвате непряк сърдечен масаж само когато лицето е поставено на права и здрава повърхност.