Нови, над 30 000 души са напуснали България (ВИДЕО) Очаквано, но сякаш неусетно вече сме под седем милиона.

Очаквано, но сякаш неусетно вече сме под седем милиона.

Данните на националната статистика, които бяха представени в края на седмицата са основата, върху която стъпват всички останали процеси, които образуват българската реалност днес.

Коментар на водещия по bTV Светослав Иванов: За черните дупки и хората.

Процеси, които са в резултат на свиването ни като народ и предопределят политическата, икономическата и социалната картина в страната. По-малко хора, по-малко енергия за промени.

През седмицата видяхме и първата ясна фотография на черна дупка. Изкушените от астрономията знаят как една звезда се превръща в черна дупка. Това се случва в резултат на нарушаване в баланса на взаимодействие на две противоположни по посока сили.

От една страна са ядрените изригвания във вътрешността на звездата, които я карат да се стреми към безкрайно разширяване и от друга страна гравитацията, която чрез натиска си, я поддържа цяла. Когато тези изригвания загубят своята сила и интензитет, намалява и енергията.

Така, под натиска на гравитацията звездата започва да се свива, докато не изчезне сякаш никога не е съществувала.

Тези закони на физиката и на Вселената са толкова универсални за всяка област на живота. Ако в едно общество започне да угасва огъня, ако то изгуби своята вътрешна динамика и гражданска енергия, то започва да се свива към вътрешността си. Свиващите се общества гледат към себе си и все по-малко мислят за случващото се отвъд. А гравитацията, освен политическа, икономическа и социална, е сила, идваща от заобикалящото същото това общество пространство. То мачка все по-отслабващите народи, под напора на глобалните процеси.

По данните на националната статистика средната възраст на българина вече е 43 години и осем месеца. И този човек е уморен.

На моменти, той се чувства като пенсионер без да се е пенсионирал. На него вече, или му е през … или се хвърля в крайности. Той не вярва на никого и не се стреми към нищо, което да е в страни от бита. Той се чувства все по-смазан от тежеста на гравитацията.

Нови, над 30 000 души са напуснали България само за миналата година. Всеки втори е в златната си, трудоспособна възраст. Тези хора ще липсват на българската икономика, те ще са онези липсващи на чуждестранните инвеститори, които все по-трудно планират растеж на бизнеса си заради намаляващата работна ръка.

Но можем ли да ги обвиняваме? Всеки търси личното си щастие, за него и за неговото семейство. Никой не трябва да пропилява най-хубавите си години, за да е нещастен. На тези хора не им е лесно, в никакъв случай. Много от тях не успяват, но поне опитват. Трябва да сме Сигурни и че много от тях са готови да се върнат.

Когато отново се събере критична маса от гражданска енергия, която с нова сила да разпали огъня в нашето  обществото. Със същата сила, която да върне баланса, който позволява да една звезда да се разширява, без да бъде смазвана от гравитацията.

Логичният въпрос е – има ли потенциал изобщо днес да се породи подобна енергия? И знаете ли, отговорът не се крие в политическата гравитация, а е по-скоро резултат на все по-слабите вътрешни съпротивителни сили.

Нека бъдем реалисти – свиването ще продължи. Въпросът е до кога?

 

 

Източник: dunavmost