Няколко Научни Факта От Филмите, Които Са Лъжи !Филмите, които преплитат в сюжета си научни факти и закономерности, винаги предизвикват интерес. Те не само ни развличат, но и ни обогатяват с интересна информация. За наше съжаление обаче, тези филми не са документални и често си позволяват да изкривяват научните факти, както им е удобно. Въпреки че наскоро стана модерно филмите да работят с експерти (математици, физици, лингвисти и т.н.), това е по-скоро пиар, отколкото причина да им се доверяваме.

1.„Марсианецът“

© 20th Century Fox

Във филма: Мат Деймън спокойно и уверено се разхожда по Марс.

В реалността: Една пясъчна буря само щеше да разроши косата на Мат Деймън. Вярно е, че има бури и на Марс, но плътността на атмосферата е много ниска – 1/200 в сравнение с тази на Земята. Анди Уеър, авторът на романа, признава, че е допуснал тази грешка нарочно – за да увеличи драматичния ефект.

© 20th Century Fox

Във филма: Мат Деймън спокойно и уверено се разхожда по Марс.

В реалността: В действителност Мат щеше да подскача при всяка стъпка, също както би се получило и на Луната. Въпреки че гравитацията на Марс е по-силна от тази на Луната и подскоците нямаше да са толкова високи, тя е много по-слаба от тази на Земята.

2.„Интерстелар“

© Warner Bros.

Във филма: Героят на Матю Макконъхи влиза в черна дупка и излиза от там цял и невредим.

В реалността: Въпреки че черните дупки не са тествани на практика, учените изчисляват, че никой не би могъл да излезе жив от такава дупка. Гравитационното поле в черната дупка е изключително силно и нестабилно. Всеки предмет, който влезе в нея, ще бъде разтеглен като ластик.

© Warner Bros.

Във филма: Вселената е пълна с червейни дупки – тунелите във време-пространството, които могат да бъдат използвани за пътуване на огромни разстояния.

© Warner Bros.

В реалността: Въпреки че съществуването на черните дупки е научно доказано, същото не може да се каже за червейните дупки. Те са просто хипотеза от Теорията на относителността.