Няма да повярваш какво прави този художник с тези стари дрехи! ИзключителноИзкуствата на израелския художник Сигалит Ландау украсяват най-добрите колекции на музеите за модерно изкуство по целия свят. Нейния необичаен подход ни позволява да гледаме на обикновените неща от чисто нова перспектива.

Колегите от “Bright Side” бяха вдъхновени от уникалните произведения на Сигалит и искат да ви разкажат повече за тях.

Сигалит потапя различни неща в Мъртво море за дълги периоди от време. Солените кристали ги покриват с дебел слой, така че изглеждат напълно трансформирани, когато се върнат на сушата. Изборът на вещ е много целесъобразен. Художникът обръща много внимание на структурата и повърхността на всяко едно нещо, което ще използва.

Необичайни скулптури на рокли, цигулки, велосипеди, обувки, мрежи за риболов и дори дини, всички инкрустирани с дебели слоеве сол, са заснети след това.

“Тези артикули напускат царството на обичайните неща и стават произведения на изкуството … Те губят старите си качества и поглъщат нови качества с чистотата на духа”, казва художничката.

В книгата си “Солени години” Сигалит описва процеса на създаване на солни скулптури, за които тя работи от 15 години.

Едно от последните и творби се нарича “Солена булка” и е базирано на черна рокля, направена в стила на модата от 19-ти век. С помощта на специални скрепителни елементи е монтирана на дъното на Мъртво море за 3 месеца. За да следва процеса на кристализация и да направи снимки от него, фотографът трябваше да носи допълнителни 68 кг.


Кристалите сол обработили бавно, но постоянно трансформацията на роклята. Вижте резултата! Роклята се превърнала в снежнобяла сватбена рокля, която почти изглеждаше като от пухкав сняг.