Откажи се веднага от тези лоши навици, ако искаш да подобриш живота си!Има някои навици, които всъщност могат да бъдат вредни за здравето ни. Началото на нова година е чудесно време да преосмислим вредните навици и да ги заменим с нещо по-здравословно!

Защо да не започнете новата година с някои положителни промени в живота си?

Колегите от “Bright Side” ви предлагат списък от 12 неща, които можете да обмислите да оставите в миналото, за да направите живота си по-добър. И не пропускайте бонуса в края!

1. Свещи

Учените от Щатския университет потвърдиха, че някои видове свещи са вредни за здравето ни, особено свещи от парафинов восък, който е нефтен продукт. Те съдържат химически вещества като алкени, алкани, акролеин, толуен, нафталин, формалдехид и те могат да причинят алергии, астма и дори рак.

Освен това, фитилите за свещи могат да съдържат олово, което може да доведе до отравяне. За щастие повечето производители вече използват цинк, памук или синтетични влакна, които са много по-безопасни.

Ако обичате свещи и не можете да живеете без тях, изберете тези, произведени от натурален пчелен восък, медена пита или соя. Те са направени от естествени съставки и няма да причинят никаква вреда. За да ги направите ароматизирани, добавете няколко капки от любимите си етерични масла, преди да ги запалите.

2. Често вземане на душ

Мислим си, че колкото повече се къпем, толкова по-здрави сме. Изненадващо, учените са доказали, че това е мит. Вземането на душ прекалено често може да разруши вашите микроби, микроорганизми, които живеят в тялото ви, което може да доведе до проблеми с имунната система, храносмилането и т.н. Сапуните, душ гелове и шампоаните, които използвате, просто унищожават екосистемата на тялото ви. Може дори да доведе до появата на акне.

 

3. Къси дънки

Вярно е, че късите дънки ви карат да изглеждате чудесно. За съжаление, те не са толкова надеждни, колкото сте си мислили. Учените предупреждават, че носенето на къси дънки може да влоши някои здравни състояния, мералия парестетика (болка и изтръпване в бедрата) и киселини. Въпреки че рисковете са ниски, е по-добре да сте сигурни, отколкото да съжалявате. Така че не носете къси дънки, ако знаете, че ще се движите много.

4. Пристрастяване към мобилни телефони

Пристрастяването към мобилни телефони стига до такава степен, че всъщност причинява нови болести. Например, синдромът свързан със врата се провокира, като гледаш надолу към мобилния си телефон и се характеризира с болка в областта на врата, раменете и горната част на гърба. Често срещани заболявания, като тревожност от получаването на по-малко съобщения или актуализации в социалните медии, както и затлъстяването, също са в списъка на отрицателните ефекти.

И все пак има други опасности. Едно проучване установи, че пешеходците, които пишат по време на пресичането на пътя, се разсейват четири пъти, което означава, че те игнорират светофарите и създават опасни ситуации за шофьорите, себе си и другите пешеходци. Нещо повече, синята светлина от екрани прекъсва производството на мелатонин, който регулира съня.

 

5. Кръстосване на краката

Кръстосаните крака са една от най-предпочитаните и удобни пози за жени. Има много митове в интернет за това, така че е трудно да се каже какво е наистина вредно и какво не.

Кръстосването на краката може да доведе до лошо стойка. Това може да доведе до болка в раменете и шията. Седенето с кръстосаните крака може да доведе до временни странични ефекти като скованост и повишено кръвно налягане.

Но най-опасната последица  е дълбоката венозна тромбоза или ДВТ. Това може да доведе до сериозни и дори хронични здравословни проблеми. За да се избегне това, се движете повече, спортувайте и не носете дрехи, които са твърде стегнати.

6. Заседнал начин на живот

Всички знаем, че животът е за движение. Въпреки това, някои хора все още предпочитат да си седят пред телевизора, вместо да излизат навън. Едно проучване показа, че гледането на твърде много телевизия може да доведе до мускулна скованост и повишен риск от епилептични припадъци поради умора и липса на сън.

Установено е също, че липсата на активност може да доведе до крехки кости. Това е така, защото тялото ни трябва да усеща собствената си тежест, за да изгради силни кости и това ни връща към необходимостта от движение. Затова се обадете на приятелите си и отидете на разходка.