Откажи се веднага от тези лоши навици, ако искаш да подобриш живота си!


Следваща публикация

7. Похапването

На първо място, няма значение дали вашите закуски са здравословни или не.  Гладът не е толкова лош за нас, колкото сме свикнали да вярваме. Освен това, всъщност може да е добре за нас, ако разберем точно какво е то. Гладът е сигнал, който нашето тяло ни изпраща, когато се нуждае от храна. Това означава, че вземането на тези вкусни закуски между храненията всъщност удовлетворява нашите желания.

Забелязали ли сте някога, че храната вкусва по-добре, когато сте гладни? Защо да се лишиш от толкова голямо удоволствие? Откажете леките закуски, слушайте тялото си и се насладете на всяко едно от любимите си ястия.

8. Спане на една страна или на стомаха

Въпреки, че сънят е най-естественото нещо в живота, всъщност е много лесно да навредите на здравето си, като изберете неправилната поза за спане. Експерти твърдят, че сънят на една страна и по корем всъщност са много лоши за вас.

Според  изследване, сънят на една страна е свързан с болка в рамото и врата. Това се случва, защото когато лежите на една страна, рамото ви трябва да поддържа по-голямата част от телесното ви тегло. Спането по корем е още по-лошо, тъй като обръщате главата си настрани, което отново води до болка в областта на врата и рамото.

9. Чести слънчеви бани

Слънчевата светлина е всъщност ултравиолетово лъчение, което в същото време може да бъде полезно и вредно. Всички знаем, че слънцето ни помага да произвеждаме витамин D, но прекомерното му количество може да причини картогенни мутации.

Основният виновник тук е UVB светлина, която прави някои ДНК части да се придържат заедно и понякога дори ги убива. Можете да почувствате това, когато кожата ви се бели, след като сте имали слънчево изгаряне. Колкото повече пъти се подлагате на слънчево изгаряте, толкова по-голям е рискът от рак.

За да бъдете в безопасност, експертите препоръчват прилагането на слънцезащитни продукти на всеки два часа.

10. Лишаване от сън

Като деца, нашите родители са ни казвали, че трябва да спим добре. Това е здравословно, приятно и тялото ни се нуждае от почивка. Въпреки това все още не осъзнаваме всички опасности от лишаването от сън. То намалява концентрацията и намалява чувството за равновесие, увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет. Някои проучвания предполагат, че това може дори да доведе до рак на гърдата.

И все пак ние продължаваме да вярваме, че няколко часа сън тук и там са достатъчни за нас. През 2013 г. сънливите шофьори причинили 72 000 автомобилни катастрофи, а неофициалната статистика сочи, че около 6 000 от случаите стават фатални всяка година.

11. Болкоуспокояващи и успокоителни

Главоболие или тревожност очевидно не е нещо, което никой не иска да преживее. Ние всички търсим начини да се борим с тях и често се обръщаме към хапчета веднага щом нещо ни боли. За съжаление, понякога забравяме, че самолечението е опасно и често купуваме лекарства без рецепта и приемаме повече от препоръчителната доза, без да се консултираме със специалист.

Най-лошото, което можете да направите, е да смесите лекарството за болка със успокоителни. Едно проучване показа, че може да бъде по-пристрастяващо от незаконните наркотици. Но това не е единствената опасност, тъй като тази комбинация може да доведе до сънливост, лоша координация, умора, проблеми със концентрацията, мускулна слабост, промени в сърдечната честота и много други. Комбинацията от тези лекарства причинява повече смърт от свръхдоза, отколкото кокаинът и хероинът заедно.

Така че, ако вашият лекар предписва лекарства, използвайте точно препоръчителната доза и попитайте преди да комбинирате с други лекарства.

12. Ходите отпуснато

Да, ходенето отпуснато е удобно, но помислили ли сте някога за отрицателните ефекти, които има лошата поза върху здравето ви? Тя може да навреди на храносмилането, да допринесе за напрегнати главоболия и да причини болка в областта на шията, тъй като тежестта на главата ви се поддържа само от мускулите в задната част на шията, когато се навеждате.

Между другото, това проучване показа, че една добра поза може да направи чудеса за вашето настроение, самочувствие и способността ви да се справяте със стреса, тъй като тя също може да ви помогне да намалите чувството на страх. Не е ли страхотен списък от причини да се опитате да ходите изправени?

Бонус: Не лъжете лекаря си.

Лекарите обикновено правят всичко възможно, за да спасят живота ви или да го подобрят. За съжаление те не могат да четат вашите мисли. Докато е разбираемо, че може да има неща, които не искате да споделите с Вашия лекар, точно тези неща могат да бъдат от решаващо значение за диагностицирането.

Следващия път, когато се колебаете, преди да кажете на лекаря си истината, поемете дълбоко въздух и отговорете на въпросите възможно най-точно, защото в крайна сметка вашето здраве има значение, а не преценката на лекаря.

Превод: 7Kefa.com


Следваща публикация