Поверия и легенди за 5 вълшебни храни, които да ядете!

Храната присъстват в много български предания и суеверия. Популярно например е обичаят, според който, изсипвайки сол през рамото си, заслепяваме Дявола и отблъскваме всякакви зли сили. Редица поверия има и за хляба.

Прието е, че той не бива да се хвърля, защото това ще доведе до недоимък в семейството или други проблеми. Има значение и как се борави с хляб. Филия никога не бива да се подава на човек, забучена на острие. Старите хора веднага ще ви кажат, че това може да ви донесе лош късмет и беди.

Същото би се случило и ако започнете да режете (или чупите) хляб от различни страни. Насъщният присъства и в тълкуването на сънища. Ако насън ви се привиди хляб, очаквайте добри вести.

Поверията на различните народи обвързват с магически свойства и много други храни. В галерията ни ще откриете кои други продукти от обичайната ни трапеза притежават необикновени свойства според поверията и легендите.

1. Лук

Пръстените и слоевете на лука са символ на вечния живот. Казват, че който консумира лук редовно, ще живее по-дълго.

2. Ябълка

Ябълката е символ на любовта, здравето, дълголетието и мира. Вярва се, че ако мъж подари на любимата си такъв плод, двата ще живеят в разбирателство и хармония.

3. Копър

Копърът пази от зли духове и защитава жените от похотливите погледи на мъжете

4. Чесън

Чесънът е известна храна против вампири, таласъми, призраци, проклятия и всякакви зли сили.

5. Киноа

Освен че е много здравословна за цялото тяло, киноата ще привлече в дома ви богатство и пари. Или поне така твърди едно предание, което намира връзка между формата на тази култура и жълтиците.

Източник: Sanovnik