Рецепта за сирене от Банско, каза ми я една баба, като бяхме на почивка там

Тази седмица Ви предлагаме една прекрасна рецептата за едно малко по-различно сирене –  сирене по бански . Прави се само за 30-ина минутки, а е вкусотия, та дрънка.

Всички имаме гювечета у дома, така че не забравяйте да го опитате.

Чудно вкусно и традиционно сирене по бански, супер рецепта:

Трябват ни:

600 грама овче сирене

три червени домата

100 грама краве масло

пет яйца

250 мл газирана вода

червен пипер

една люта чушка

сол на вкус, но ако ви е безсолно сиренето.

Първо си приготвяме гювечетата и в тях поставяме натрошеното добре сирене. Върху сиренето се нареждат нарязаните на кръгчета домати и се поставя маслото.

След това захлупваме с капак и оставяме във фурната да се задушат гювечетата. Обикновено са им достатъчни около десетина минутки.

После разбиваме яйцата и ги изсипваме върху сиренето в гювечетата, но заедно с газираната вода. Отново си ги захлупваме и ги държим във фурната, докато не видим, че на повърхността си са порозовели.

Преди да ги извадим, ги поръсваме с червения пипер. А после вече са готови и можем да ги сервираме на трапезата. Трябва непременно да са още горещи и дори врели, като ги сервирате.

Това сирене по бански е една от най-елементарните и простички рецепти. На всичкото отгоре е и страшно евтина, но пък става обяд или вечеря за чудо и приказ.

А освен това неведнъж тази вкусотия е трябвало да играе ролята на мезе към узо или ракийка. И трябва да ви кажем, че се справя повече от прекрасно и с това си предназначение. Опитайте и няма да съжалявате.

Пожелаваме ви да си ги изядете с огромен апетит и да ви е много вкусно на всички!

Източник: За Жената