Реших да спя само по 4 часа на ден, за да имам време за всичко! Вижте последицитеНапоследък започнах да спя 2-4 часа на ден. Имах достатъчно сън, за да се чувствам здрав и работната ми производителност е най-висока. Изглежда невероятно, но наистина работи. Тази система обаче не е толкова лесна за овладяване.Ще разкрия как стигнах до нея и какво трябваше да преодолея.

Как спят гениите?

Леонардо да Винчи, Никола Тесла, Салвадор Дали и много други гении се знае, че са спали от един до четири часа на ден според системата на полифазният сън.

Накратко, полифазният сън съкращава нощния сън и добавя няколко 20 или 30-минутни почивки през деня. В резултат на това получаваме няколко допълнителни дни в седмицата.

Фазата на бърз сън е около 20-30 минути. Нашият мозък възстановява ресурсите си и се отървава от стреса.

Подобно на мнозинството от хората постоянно чувствам липсата на време. Вече бяха минали няколко месеца, откакто започнах да мисля за плуване. Когато обаче пристигнах у дома вечерта, легнах на дивана и гледах видеоклипове в YouTube. Често съм закъснявал за срещи и отлагах планове за утре. Разбрах, че ми трябва повече време и реших да започна да практикувам полифазовия сън.

Има много модели на такъв сън. Можете да използвате стандартните (най-популярните) техники, техники за гении или може да изберете да адаптирате тези техники към собственото си тяло точно както го направих. Моят график се състоеше от 4 часа нощен сън и две 25-минутни почивки (след обяд и след като се прибера от работа вечер). Това е калкулаторът, който избрах.

Ето как изглеждаше спането ми: 4 часа през нощта и две 25-минутни почивки през деня.

Започнах веднага. Вечерта, вместо да легна в 22:30, легнах в 1:30 и спах до 5:30 часа.

Ден 1. Денят беше невероятен. Имах много време да свърша цялата работа в къщи и да изготвя план за седмицата. За да се придържам към графика, взех слушалки и спална маска с мен, на работа. Веднага след обяд намерих тихо място и заспах. Направих същото при прибирането си от работа. Не можех обаче лесно да заспя през 25 минути.

Това е моята 25-минутна сънна почивка на работното място.

Ден 2. Преди да започна експеримента си, говорих с тези, които успешно са се справили с този график. Бях предупреден, че за да се превърне в навик, ще трябва да издържа през първите 2 седмици в “режим на зомбита”. Чувствах се много уморен и емоционално изтощен.

Ден 3. Границите между дните ми на практика изчезнаха и всичките ми дни се превърнаха в един монотонен цикъл. Хората по улиците се появяваха и изчезваха. Въпреки това, се научих да заспивам за 25 минути по време на почивката си, но не се чувствах по-добре, когато се събуждах.

Вечерта не можах да се отърва от тези мисли: “Защо имам нужда от това? Поспи си толкова, колкото искаш и се чувствай щастлив.” Полагах много усилия, за да преодолея тези мисли и да продължа.