Тези 7 трикове на психиката, които ще променят начина, по който виждаш себе си!

В света има много неща, за които все още нямаме представа – това е особено вярно, когато става въпрос за човешката психика. Например, знаехте ли, че е по-добре да купувате нови обувки, когато сте в лошо настроение? Събрахме 7 парадокса, точно като този, който може да ви изненада.

Екипа на “Bright Side” разкрива някои интересни факти за човешкия мозък и психика, обяснявайки как настроението влияе върху покупките и другите решения, които правим всеки ден.

1. По-добре е да вземате важни решения, когато сте в лошо настроение.

Оказва се, че когато сме щастливи, вземаме решения въз основа на интуиция и вътрешно предчувствие, но когато сме тъжни, сме склонни да използваме повече логика и аналитично мислене. Ето защо често извършваме криминални деяния в състояние на еуфория и не осъзнаваме лудостта на това, докато не се случи това. Изследователите отбелязват, че като цяло решенията, взети в моменти на тъга, са по-добри в дългосрочен план.

2. Обичаме несъвършените хора повече.

Представете си, че виждате красив мъж или жена, които изглеждат толкова съвършени – когато внезапно те паднат несръчно в локва от мръсотия. Вместо да се оттеглите, всъщност ще бъдете привлечени към тях и по-вероятно ще се влюбите в тях.

В психологията това явление е известно като Pratfall Effect, при което човек позволява несъвършенството на някого или на обкръжението му да повлияе на чувствата му. Това обаче става само в случаите, когато дадено лице вече има известно съчувствие към другото лице. Както се оказва, желанието ни да бъдем съвършени е всъщност загуба на усилия, тъй като малко несъвършенство не е от значение.

3. Синхронните действия ни сближават.

Ако искате да укрепите отношенията си с колеги или членове на семейството си, се включете в спорт или други дейности, които включват синхронизирано представяне. Учените са открили, че такива дейности причиняват положителни емоции (дори ако не харесвате самата дейност) и премахване на психологическите бариери, в резултат на което членовете на групата се намират по-близо един до друг.

4. Способността да разпознавате двусмислени изображения зависи от възрастта и състоянието на мозъка ви.

Какво виждате на снимката по-горе? Всъщност има два отговора тук: устни и листо.

Невъзможно е да се видят и двете изображения по едно и също време, но обикновено повечето хора могат да забележат всеки вариант. Изненадващо, децата на възраст под пет години не могат да видят повече от едно изображение, дори и двете версии да са ясно посочени пред тях. Това се дължи на факта, че мозъкът им не разполага с необходимата гъвкавост за разпознаване на второто изображение. Нещо повече, в тази възраст е почти невъзможно да осъзнаят, че има хора, които имат различна вяра, говорят различни езици, отколкото правят и обикновено възприемат света по различен начин. Има обаче изключение в двуезичните деца. Да бъдеш двуезичен помага на малките деца да развият гъвкавостта на ума, което при едноезичните деца липсва. Поради това те могат да видят и двете страни на двусмислени изображения. Някои възрастни също не успяват да разпознаят двусмислени картини: експериментите показаха, че хората с челни увреждания на мозъка са затруднени да изпълнят тази задача.

Обектът, който първо разпознаваме, може да зависи от нашата възраст. Доказано е, че когато става въпрос за обратими фигури, хората са склонни да виждат неща, които са преживели досега в живота си, използвайки знанията, съхранени в мозъка им. Следователно има голяма вероятност възрастните да видят устните на снимката по-горе, докато децата първо ще видят листо. 

5. Качеството на работата, която вършим, е повлияно от хората около нас.

Ако знаете как да направите нещо много добре, вероятно ще го направите още по-добре, когато сте в присъствието на други хора. Това явление се нарича социално улеснение и обикновено се наблюдава при спортисти, които демонстрират по-добри резултати в обществените представления, отколкото в практиките. Обратно, ако извършвате дейност, с която нямате достатъчно опит, присъствието на зрители действително ще влоши ефективността ви.

6. Хората мислят, че другите са отговорни за собствените им грешки, но когато става дума за себе си, обвиняваме обстоятелствата.

Представете си следната ситуация: една жена ходи по улицата с разкъсана торба и ябълки се разпадат на земята. Един мъж, който минава, се почувства зле за жената, но не помогна. Защо не го направи? Повечето от нас биха предположили, че човекът е мързелив, немощен или антисоциален.

Сега представете си, че вие сте подминали тази жена и не сте спрели да помогнете. Защо не? Вероятно защото сте бързали да отидете на работа или сте закъснели за важна среща. Със сигурност, ако не заради обстоятелствата, щяхте да й подадете ръка.

В психологията това се нарича фундаментална грешка в приписването – когато обвиняваме грешките на другите за личните им характеристики и собствените им грешки по отношение на влиянието на външни фактори. Когато става дума за постижения, обратното е вярно. Ако някой успешно изкара изпит, това се дължи на външни фактори, но ако сте били успешни, това се дължи на факта, че сте добре подготвени.

7. Понякога мозъкът ни лъже.

На снимката по-горе е показана известната илюзия на Понцо, която за пръв път е показана на света през 1913 г. Изглежда, че първата оранжева линия е по-дълга от втората, въпреки че в действителност и двете линии са еднакви. Това се случва, защото горната линия преминава отвъд другите вертикални линии, а долната линия, напротив, не достига до тях. Това кара мозъка ни да мисли, че горната линия е по-дълга, когато всъщност е със същия размер.

Превод: 7Kefa.com