Това четиво е за всички онези, които заспиват по-късно!

Според последните изследвания, хората, които стоят до късно и заспиват насила, са по-вероятно да умрат по-рано от събуждащите се с изгрева на слънцето.

Проведено е проучване сред повече от 430 000 във Великобритания, продължило 6 години и половина. То установи, че при т.н. “Сови” рискът от смърт е с 10% по-висок, отколкото при “чучулигите”.

Съавторът на изследването Малкълм ван Шанц от университета в Съри препоръчва “нощните типове” да започнат и да свършат работа по-късно от останалите. Ако се опитат да бъдат активни сутрин, “нощните оси” могат да имат здравословни проблеми “, заяви Кристен Кнуцън от Northwestern University в Чикаго.

Събраната информация е от изследването на почти половин милион души на възраст между 38 и 73 години, предаде БГНЕС. Участниците са определени като “сутрешен тип” (27%), “повече сутрешен, отколкото нощен” (35%) и “нощен тип” (9%). Отбелязано е тяхното тегло, навик към тютюнопушене и социално-икономически статус.

По време на проведения експеримент смъртните случаи са малко над 10 500. Сред тях “нощните типове” по-често страдат от психични разстройства, диабет, стомашни и респираторни проблеми и спят по-малко нощем. По-високият риск, според Кнутън, се дължи на вътрешния им биологичен часовник, който не съответства на външното им състояние. Изследователите настояват за специално лечение на “нощните оси”, когато това се налага.

“Ако приемем, че тези хора са частично генетично обусловени, може да се създаде по-гъвкаво работно време за тях”, заключава Кнутсън. “Няма да им се наложи да стават в 8:00 сутринта.

Източник: Actualno.com