Триковете с кайкма, които правят всички ястия вълшебно вкусни

Често, когато мислим какво да сготвим, посягаме към каймата, защото с нея могат да се направят много и най-различни видове ястия, които са любими на малки и големи.

От смляното место можем да си направим мусака, сос за спагети, принцеси, кюфтета и какво ли още не. Всичко, което ни е нужно, е добре овкусена кайма и малко въображение.

Но като при всяко нещо, така и приготвянето на каймата си има своите малки тайни и трикове, които ще ви споделим днес.

Ако приготвяте кайма за кюфтета, най-подходящите подправки за нея са сол, черен пипер, чубрица, кимион и магданоз. По желание бихте могли да добавите ситно нарязан зелен лук и яйце.

Винаги купувайте отделно месо, от което да ви смелят кайма, тъй като освен че ще сте сигурни, че тя действително е от месо, ще можете да я овкусите по свой собствен вкус в зависимост от това какво ще приготвяте с нея

Ако желаете да направите по-малки кюфтенца за пържене, които да са по-бухнали, добавете и малко сода към вече приготвената кайма.

За да не бъде каймата прекалено суха, добавяйте към нея и малко сланина, или избирайте по-тлъсто месо за приготвянето ѝ. Препоръчително е то да е смес от свинско и телешко.

Ако приготвяте традиционната българска мусака или пълнени чушки, освен сол и черен пипер, можете да добавите към каймата също кимион и чубрица, както и малко червен пипер. Някои хора слагат и индийско орехче, но имайте предвид, че с него не трябва да се прекалява, тъй като има доста силен аромат.

Когато приготвяте спагети Болонезе, месна лазаня или каквато и да е друга паста с кайма, не слагайте чубрица. Макар да сме свикнали на почти всички ястия да слагаме чубрица, в италианската кухня, откъдето произхожда и пастата, се използва предимно риган и босилек. По възможност пресни.

Независимо какви подправки сте избрали за овкусяване на каймата, имайте предвид, че е добре да я оставите да престои с тях поне 30 мин., за да могат да поемат ароматите.

В гръцката и в турската кухня често към каймата се добавя и канела. Типичен пример за това е гръцката мусака и турските пълнени патладжани с кайма.

Източник: edna