Чували ли сте за диетата 16:8? Ето какво трябва да знаете

Ако имате някакви съмнения относно ползите от интермитентната гладуване (IF), по-малко енергия, подобрена психическа яснота, намалена възпалителна способност, профилактика и по-добро сън, най-вероятно сте вдъхновени, опитайте. За начинаещи, протокол 16: 8 (наричан още Leangains) е чудесен начин да започнете.

Против

Първата седмица.

Няма никакво съмнение, че ще се чувствате гладни, раздразнителни, с малко енергия и малко тъжно, че не можете да ядете, когато всички останали ядат. Но след като тялото ви се адаптира, ще се почувствате невероятно.

Ако имате семейство, прескачането на храната може да е трудно, така че трябва да изберете най-лесния график.

Ако вечерята е важна вкъщи, просто направете графика си така, че да можете да прекарате това време със семейството си, а да не ви се налага да ги гледате как се хранят. Понякога може да ви е трудно да синхронизирате прозореца си за хранене.

Едно от най-сериозните негативи да правите всякаква форма на интермитентно гладуване е коментарите, които ще получите от други хора, които не разбират и които са свикнали с типичния начин на хранене през целия ден, в който бяхме всички ученици. Така че може да искате да го запазите за себе си през първите няколко седмици.

Съвети

Както всеки нов начин на хранене, има период на корекция. Най-добрият съвет е да не се потопите право в 16: 8. Започнете първо с 12:12, където ядете от 8 до 20 часа, например. След това постепенно съкратете прозореца си, ядете от 9:00 до 20:00 часа, след това го натиснете до 10:00 и т.н., докато се чувствате удобно на гладно за 16 часа. Уверете се, че сите достатъчно, поне седем часа всяка вечер.

Тъй като може да се почувствате летаргични и закачени през първите няколко седмици, може да искате да отидете по-малко интензивно във фитнес залата или да тренирате за ходене, само докато тялото ви се приспособи.

Не забравяйте, че само защото сте пропуснали едно хранене, не означава, че можете да ядете толкова, колкото искате по време на храненето прозорец. Изберете здравословни, хранителни, цели храни.

Яжте, докато не се заситите, но не прекалявайте и се съсредоточете върху получаване на протеин, здравословни мазнини, сложни въглехидрати и много фибри.

Каква е?

Създаден от експерта по фитнес Мартин Бъркхан, този метод на включва 16-часов прозорец на гладно и осемчасов пищен прозорец. Пример за това е да прескочите закуската и след това да ядете от обяд до 8:00 часа. По време на прозореца за хранене се консумират две до три хранения, състоящи се от здравословни храни.

Как  16: 8 помага за отслабването?

Сертифицираният диетолог Leslie Langevin, MS, RD, CD, на Full Health Nutrition казва, че интермитентът може да бъде друг инструмент, който да помогне при загуба на тегло. Този режим вкарва тялото ви в режим на съхранение и мобилизира мастните запаси за енергия. Това означава, че без да имате постоянен източник на храна (гориво), който ще получите от ядене цял ден, тялото ви ще започне да топи мазнините, които вече е съхранило.

Ето защо хората намират толкова голям успех с този тип хранене. Тъй като това е здравословно и лесно да се поддържа всеки ден (и за години напред), протоколът 16: 8 е методът, който се препоръчва на много хора.

Ползи

Можете да настроите прозорците си за хранене и гладуване въз основа на вашия график. Ако прескачането на закуската не работи за вас, може би ще ядете от 7 до 15 часа и вместо това ще пропуснете вечерята. Можете също така да променяте прозореца си за хранене, ако имате планове или страна, в която да отидете. Имате право да пиете черно кафе и чай по време на прозореца на гладно, а кофеинът може да помогне да намалите глада, като така гладувате без усилия.

Тъй като консумирате всичките си ежедневни калории в рамките на по-къс прозорец, друга полза на това е, че можете да седнете и да ядете по-големи ястия, чувствайки повече удовлетворение, отколкото ако сте яли три малки хранения през целия ден. Имате повече снизходителност и с храните, които ядете, така че можете да изберете храни с по-високи калории или по-високи въглехидрати, които може да сте отричали преди. И дори ако пропуснете закуската, все още можете да ядете нещата, които обичате, просто ще забавите храненето до обяд.

След като преминете през първата седмица на гладно няма да се чувствате гладни и ще се чудите защо сте яли тази храна през всички тези години! Ще спестите пари и време за купуване и подготовка на храна и ще можете да посветите мозъчната си сила на други области от живота си. Ще се почувствате по-подути, по-очевидни и по-леки в ума и тялото. Диетата 16: 8 е лесна за спазване в дългосрочен план, особено за да поддържате тежестта си, след като достигнете целта си.

Източник: Actualno.com