10 Неща, които използваме редовно в ежедневието, които са били проектирани за съвсем различна цел

Всеки ден чуваме за нови неща, които се  създават от някой, за да направят живота ни по-лесен и по-приятен. Но, помислили ли сте някога за това, какво трябва да е минало в съзнанието на човека, който е измислил продукта? Или каква би могла да бъде целта на пускането на продукта? Е, не знам за теб, но никога не съм мислил за това.

На пазара има много неща, които редовно използваме в нашето ежедневие, но основната цел на продукта никога не е изпълнена, защото не го познаваме.

От лекарства до безалкохолни напитки има много продукти, предназначени да изпълнят нещо различно от това, което виждаме днес. Тук в тази история сме събрали такива продукти, надявайки се, че ще се радвате да четете за тях.

1. Опаковъчен полиетилен с балончета

Той е изобретен от Марк Чавенс и Алфред Филдинг през 1957 г. Днес опаковките се използват за запазване на продуктите, но това не е основната им цел по време на изобретението. Марк и Алфред са предназначени за увиване на балони като нов стил на текстуриран тапет

2. Високи токчета

Първите високи токчета са въведени за персийски войници. Войниците ги използват за постигане на стабилност, когато седят на кон, така че лъкът и стрелите могат да се използват по-ефективно.

3. Малка черна рокля

рез 1926 г. Коко Шанел създава известната си малка черна рокля, наречена Форд на Шанел, в памет на любимия й. Днес повечето от актрисите и хората по цял свят носят роклята по различни поводи (в някои култури, тя също се носи в деня, за да отбележи скръбта).

4. Виагра

Учените, създали виагра, го смятали за лекарство, което можело да понижи кръвното налягане, а също и за лечение на ангина (вид сърдечно заболяване). Но при тестването на лекарството резултатите са много различни. Мъжете, които го използват, са имали ерекция и така се е променила първоначалната цел.

5. Вибратори

Трябва да приемем, че вибраторите се използват като играчка от много хора, но по време на тяхното откритие, това не е истинската цел. Лекарите изобретили вибратори, за да масажират пациенти, които страдали от истерия.

 

6. Кока-Кола

Д-р Джон Пембъртън изобретил Кока-Кола през 1886 . За пръв път се стартира като нервен тоник, който облекчава изтощението. Освен това в него е включен и кокаинът, но през 1903 г. той е премахнат от него.

7. Бягаща пътечка

Бягащите пътеки бяха проектирани за пръв път преди около 4000 години  като двигатели, захранвани с мускули. Основното използване на бягащите пътеки по това време беше да повдигнат кофи с вода. И всички знаем, че днес тя се използва от хората за джогинг и тичане в салони или домове.

8. Listerine

Listerine е изобретен от Джоузеф Лорънс през 1879 г. за почистване на хирургически инструменти. Но хората започнали да я използват за лечение на рани, излекуване на пърхот и също като дезодорант. Той може да се използва и като антисептик след бръснене, но днес основната цел на Listerine е да лекува лошия дъх.

9. Караоке

Японски рок музикант на име Daisuke Inoue изобретил Караоке, който изпълнява музика без вокали. Той проектира машината за бизнес хора, за да пее без на живо, но днес устройството се използва от хора, които обичат да пеят със записана музика, използвайки микрофон.

10. 7UP

7UP е една от най-известните безалкохолни напитки, налични в света днес, но по време на излизането на  напитката се използва като  лекарство, стабилизиращо настроението.