10 Прости Правила За Комуникация С Родителите НиАлександър Галитски е артист и арт терапевт, който живее в Израел.

За себе си казва: „Обучавам възрастни хора как да правят дървени фигури и да рисуват.“

Това са неговите 10 съвета как да комуникираме с остарелите си родители.

Какво трябва да Не правите:

1.Не се опитвайте да ги променяте

В детството възрастните ни влудяваха с истории за съседското момче, което получавало по-добри оценки от нас и много слушало родителите си. Като остареят, ние им го връщаме с реплики от сорта: „Гледай съседа – излиза всеки ден, а ти винаги си седиш вкъщи.“ Няма смисъл да им изнасяте лекции – не можете да ги промените на тази възраст. Просто ги приемете такива, каквито са. Ако един човек пуши цигари и на 80, малко вероятно е да се откаже тепърва от този си навик. Или както един мой възрастен роднина се шегува: „Правя си дихателните упражнения, докато пакетът ми с цигари е празен.

2.Не се обвинявайте

Всеки е бил спохождан от чувство за вина спрямо родителите си. Каквото и да правим, все ни съпътства някакво чувство за провал – не сме успели да довършим нещо заедно, не сме им дали желаното, не сме се държали с тях както трябва… Но не се укорявайте. Времето е виновно. Необходимо е в крайна сметка да се научим да се грижим за себе си и да се отпуснем. Ако подчиним живота си на нуждите на един възрастен човек, накрая може да се окаже, че се обвиняваме за това, в което се е превърнал този живот. Например: защо така и не сме се оженили, защо нямаме деца?

3.Не влизайте в конфликти

facebook

Агресията у възрастните хора обикновено е породена от тяхното неудовлетворение. Когато я отминете и просто се усмихнете на своите остарели роднини, без да реагирате на гнева им, агресията избледнява. Но ако отвърнете на техните атаки, сте загубен. Не позволявайте да ви въвлекат в спор – изплъзнете се от него. Сменете темата в спокоен разговор. Това упражнение помага много в случаи на конфликт.