10 Странни Стандарта За Красота От Миналото, Които Няма Да Повярвате, Че Са СъществувалиС течение на времето, образът на женската красота се променя.

Известната поговорка „Красотата изисква жертви“ , някога е имала буквално значение.

Шокиращо е какви неща са си причинявали жените в името на красотата.

1.XV-XVII век.: чопини

© wikipedia © wikimedia

През късното средновековие дамите носели специални обувки, наречени чопини, за да предпазят роклите си от калта и да демонстрират високата си социална позиция. През тази епоха по обувките познавали човека – неговия социален статус и дори професията му. Височината на чопините достигала 50 см, поради което на жените, които ги носели, не било никак лесно да ходят – те се нуждаели от слугиня, която да ги придържа.

2.1939 г.: защитна маска за грим

© wikimedia

По този начин дамите предпазвали грима си от дъжда или снеговалежа. Едно от неудобствата на това приспособление било, че бързо се замъглявало отвътре от дъха на жената.

3.XX век: тръпчинки

© imgur © google.patents

Женският образ се смятал за незавършен без чаровните трапчинки на бузите. През 1923 г. е патентовано странно устройство. То се слагало на лицето, връзвало се зад ушите и брадичката, и с помощта на 2 метални приспособления притискало бузите силно и болезнено. След продължителна употреба, желаните тръпчинки наистина се появявали.