11 Продукта, които са се променили изненадващо с течение на времето, няма да повярваш, ноВсички ние имаме любими продукти, които купуваме всеки път, когато отидем в супермаркетa. Въпреки че изглежда, че начинът, по който изглеждат продуктите, или дори цената им остава същата за доста време, това е само илюзия. Много марки редовно въвеждат леки промени в размерите или формулите, за да спестят пари или да отговарят на новите правителствени указания.

Колегите в “Bright Side” съставиха списък с такива продукти. Обърнете внимание на тях следващия път, когато отидете в супермаркета, и се опитайте да не пропускате, когато размерът на любимия ви продукт се смали или вкусът леко се променя.

 

1. Nutella

Феновете на Nutella по целия свят бяха възмутени, когато новината се разпространи по интернет, че Nutella е променила първоначалната си формула. Сега съдържа повече обезмаслено мляко на прах (8,7% срещу 7,5%) и повече захар (56,3% срещу 55,9%). Следвайки новата рецепта, цветът стана по-светъл. Говорител на Ferrero, производител на Nutella, потвърди промяната и увери феновете, че качеството на продукта остава същото, но клиентите все още скърбят за промяната в любимия си продукт.

2. Toblerone

Фактът, че създателите на Toblerone, Mondelez International, увеличиха разликата между върховете в известния си шоколадов бар, не останаха незабелязани сред феновете. Компанията обясни, че тази мярка, приложима единствено в Обединеното кралство, е въведена поради повишаване на цената на съставките. Теглото на шоколадовите блокчета се понижи в резултат на това: 400 грама бара сега тежи 360 грама, а 170 грама бар е намален до 150 грама.

3. Фабричните марки на чай

Когато количеството чаени торбички в опаковката намаляха от 80 на 75, е трудно да забележите. Докато компанията се опитва да оправдае промяната, като твърди, че е въведено ново варене, важно е цената да остане една и съща и в двата случая.

4. Фанта

През пролетта на миналата година Фанта представи промяна в рецептата си. Клиентите забелязаха както промяната в начина, по който изглежда бутилката, така и във вкусът на напитката. Безалкохолните напитки вече имат 33% по-малко захар и в резултат на това съдържат много повече изкуствени подсладители. Докато феновете масово изразиха недоволството си, говорител на Фанта заяви, че са доволни от отговора на клиентите за новия вид и вкус.

5. Subway

Понякога промените във формулата се дължат на кампания, въведена от клиентите. През 2014 г. Subway премахна химически – азодикарбонамид – в резултат на петиция, подадена на FoodBabe.com. През 2015 г. компанията отиде по-далеч и обяви, че има намерение да премахне всички изкуствени цветове, вкусове и консерванти от менюто си, без да компрометира вкуса.