11 Съставки В Ежедневните Продукти, Които Ще Ви ИзненадатИзглежда доста трудно да ни изненадат с хранителните съставки, защото всички знаят, че сиренето е направено от мляко, а колбасите са направени от месо. Понякога обаче хранителната индустрия използва съставки, за които никога не сме се подозирали.

Колегите от “Bright Side” решиха да ви разкажат за 11 необичайни и дори екзотични съставки, които се използват в ежедневните ни храни.

11. Тропически храст Анато

Семената на това растение се използват за оцветяване на жълтата или оранжевата храна и мирише много като индийско орехче. Много често се използва при производството на сирене, маргарин и други млечни продукти. Интересното е, че анато оцветяването се използва за пръв път през 16 век, за да направи сиренето в Глостър да изглежда жълто.

10. Л-цистеин

Това вещество се добавя при приготвянето на понички, тарталети и кроасани, за да се улесни работата с тестото. За да се произведе цистеин, е необходим органичен компонент, така че се използват патешки пера или човешка коса. Въпреки този неприятен начин на производство, Л-цистеинът оказва добро влияние върху здравето на кожата и косата и предпазва от радиация и стареене.

9. Колаген

Колагенът на животинския протеин, който се извлича от вените, костите, кожата и други части на тялото, се използва за производството на желатин. То не е само съставка в традиционното желе и мармалад, но и в сладолед (особено плодов сладолед и мус от сладолед). Друг неочакван “месен” компонент в някои видове сладолед е деканоевата киселина, която се извлича от животинска мазнина.

8. Ананас

Ананасите се използват за получаване на бромелаин – ензим, който разгражда протеините. Използва се в месопреработвателната промишленост за производство на колбаси и за други месни продукти. Между другото, ензими със сходни характеристики се извличат от папая (папаин) и смокинята (фикаин).