11 Тайнствени Неща, Които Се Случват По Време На СънПрез нощта искаме да спим спокойно и да възстановим енергията. Въпреки това е трудно да се намери човек, който никога не е срещал странни и неприятни усещания, съпътстващи съня.

Решихме да ви разкажем за такива преживявания, които до днес остават загадка за науката.

1.Спяща парализа

Как се чувства: Човекът се събужда през нощта и не може да се движи. Към това са добавени страшни халюцинации и чувството, че в стаята има още някой. В древността това състояние е било свързано с злини на зли духове.

Защо това се случва: Обикновено, когато заспиваме, ние сме парализирани, за да ходим. С парализа на съня нашите мускули “се изключват”, когато мозъкът е буден.

Приблизително 7% от популацията са имали парализа на съня поне веднъж . Казват, че това е по-вероятно при спане по гръб.

2.Хипнагогични халюцинации

Как се чувства: Когато човек е на прага на сън, но все още буден, той вижда странни снимки пред очите му. Често това са страшни лица и фантастични същества.

Защо това се случва: Това е един от няколкото вида халюцинации, които психически здравите хора могат да имат. Децата ги имат по-често, което може да е причината те да не искат да спят. Такива халюцинации могат да се дължат на стрес или просто на добро въображение. Те също могат да се появят, ако отидете да си легнете пиян.

3.Говорене по време на сън

Как се чувства: Обикновено човек, който страда от сънливост, няма представа за това. Това условие не е абсолютно опасно психологически, въпреки че човек с такъв проблем може да се тревожи за издаването на тайни.

Защо това се случва: Мъжете и децата са по-податливи на това, а причината е стресът. Психиката на човека се опитва да се противопостави на това, с което той или тя не се съгласява в действителност.