12 Луди Загадки На Нашата Планета, Които Все Още Не Сме РазкрилиИзследвахме планетарното ни ядро на повърхността и изглежда, че сме готови за космоса, но все пак Земята изобщо не ни изненадва.

Колегите от “Bright Side” споделят с вас 12 факта за нашия свят, за който нямаме обяснение.

1.Никога не сме стигнали до мантията

Сеизмолозите смятат, че вътрешната сърцевина на нашата планета е солидна, а външната е течна и разтопена. Следва мантията, върху която се плъзга кората. Все още обаче нямаме представа от какво се състои, защото никога не сме достигнали до нея: дълбочината и  е от 30 до 2900 километра и най-дълбокият кладенец, който е изкопан досега, е котловият сондаж в Русия, който е дълбок само 12,3 километра.

2.Полюсите могат да се променят

Магнитните полюси на Земята могат да се движат и дори да променят изцяло посоката, а учените разбраха, че това се е случвало много пъти. Последният преход се е случил преди 10 милиона години и вероятно ще се повтори, но никой не знае защо.

3.Имали сме две луни

Астрономите твърдят, че Земята има два сателита преди около 4.6 милиона години. Вторият е около 1200 км и минавал по една и съща орбита на Луната, докато не се сблъскали. Такъв катаклизъм може да обясни защо двете страни на Луната са толкова различни.