12 Полезни начина как да се справите с лошия дух! Няма да повярвате какви са…

Зъбната хигиена е много важна, но четкането на зъбите ви два пъти на ден и дъвка може да не е достатъчно. Дори и след този навик, все още може да имате лош дъх. Има научно доказани случаи на причините за лошия дъх.

Направихме няколко изследвания и съставихме списък на зъболекарската хигиена. Бъдете готови да промените ежедневието си!

12. Пийте много вода.

Водата никога не е лоша идея. Подходящо количество вода стимулира слюнчения ви поток и помага да се избегне дехидратацията, което често е причина за халитоза.

Съвет: Направете навик да имате няколко глътки вода всеки път, когато някой ви извика в училище или на работното място.

11. Не пийте прекалено много кафе.

Знаем, че глътка кафе е важна сутрин. Но не се привързвайте много към тази напитка. Кофеинът може да забави производството на слюнка и следователно да изсуши устата ви. Това ще доведе до това миризма на дишане. По време на обяд и вечеря е по-добре да пиете чаша чай.

Съвет: Пиенето на зелен чай може също така да неутрализира аромата на чесъна.

10. Почистете протезите си.

Грижата за вашите протези е толкова важна, колкото и грижата за зъбите ви, така че трябва да се отнасяте към тях по съответния начин. Правете същата орална хигиена, която бихте направили с оригиналните си зъби. Направете навик да ги почиствате през нощта, за да се отървете от натрупването на бактерии от храната.

9. Не забравяйте да почиствате устата си след всяко хранене.

Всякакви частици от храна, които остават прекалено дълго между зъбите ви, действат точно по същия начин, както ако сте оставили боклука пълен. Бактериите от храната отиват дълбоко под линията на венеца и може да доведе не само до лош дъх, но и до инфекция. Ето защо овлажняването е не по-малко важно, отколкото четкането на зъбите.

8. Сменяйте четката за зъби на всеки 3 месеца.

Времето лети, когато сме заети, и може би не забелязваме колко бързо старата ни четка за зъби. Една стара четка за зъби може да бъде толкова несигурна, че да се използва като просто добавяне на повече бактерии към устата. Смяната на четката ви редовно е от съществено значение.

Съвет: Сменете четката за зъби след пристъп на грип, така че отново да не върнете тези стари микроби обратно в тялото си.

7. Не пренебрегвайте езика си.

Когато си четката зъбите сутрин, не забравяйте да почистите езика. Установено е, че намалява миризмата с до 70%.

 

6. Вземете си вода за уста, която не съдържа алкохол.

Много от марките за изплакване на устата съдържат до 27% алкохол в техните съставки. Тя изсушава устата ви и, както вече научихме, води до неприятна миризма, след като тази блестяща свежест изчезва в рамките на един час. Следващия път, когато пазарувате вода за уста, проверете внимателно етикета, за да сте сигурни, че алкохолът не е посочен в списъка.

Съвет: Вода за уста, съдържаща хлорхексидин, може да оцвети зъбите ви с течение на времето.

5. Избягвайте ментови бонбони.


Захарта обикновено се добавя към ментовите бонбони, които сме готови да вземем след хранене. И точно това помага на бактериите в устата ни да растат. Това може да доведе до по-лош дъх. По този начин можем да заключим, че подсладените освежители не са в дългосрочен план. Ако трябва да използвате ментови бонбони, изберете без захар.

4. Бъдете наясно с лекарствата, които приемате.

Такива лекарства, като антидепресанти, болкоуспокояващи и антихистамини, могат да потискат потока на слюнката и да причинят хронична сухота в устата.

Съвет: Не забравяйте да попитате Вашия лекар относно страничните ефекти на предписаните медикаменти.

3. Проверете за сливиците.

Ако не знаете, сливиците са смес от остатъци и бактерии, които се намират в задната част на гърлото. Те изглеждат като бели петна, а миризмата е наистина гадна. За да ги предотвратите, просто се уверете, че следвате правилна хигиенна процедура и редовно посещавате вашия зъболекар.

2. Следете теглото си.

Друг рисков фактор за халитоза е затлъстяването. Изследователите от университета в Тел Авив са публикували проучване, което открива пряка връзка между наднорменото тегло и лошия дъх: колкото повече сте с наднормено тегло, толкова по-вероятно е дъхът ви да не бъде толкова приятен, колкото искате.

1.Кажете не на нисковъглехидратната диета

Тези, които са склонни да бъдат на диети с ниски въглехидрати, ще разпознаят думата “кетоза”. Това е процес, който принуждава тялото да изгаря съхраняваните мазнини и протеини за енергия поради липсата на въглехидрати. Ако вашата диета е твърде строга, тялото ви ще освободи такива химикали като кетони, които причиняват миризма.

С тези правила, вашият дъх ще бъде свеж и повече хора с удоволствие ще разговарят с вас!

Източник: brightside.me