12 Чести грешки при готвенето, които допускаме и могат да развалят всяко ястие!Решили сте да сготвите изискано ястие, спазвали сте инструкциите стриктно и всичко останало според рецептата … но резултатът е далеч от очакванията ви. Звучи ли ви познато? Сигурни сме, че всички са се сблъскали с тази ситуация в даден момент.

Колегите в “Bright Side” ще ви споделят някои често срещани грешки при готвенето, които могат да разрушат вкуса на най-любимото ви ястие.

1.Претоварване на тигана

Запомнете: ако искате месото ви да има тази невероятна хрупкава кора, ще трябва да му оставите пространство. В противен случай, когато е препълнен тигана, месото действително ще се свари.

2.Готвене на месо в незалепващ тиган

Друга причина за неуспех при готвене на месо с хрупкавата кора е използването на незалепващи тигани. Тези тигани обикновено се нагряват по-малко от обикновените тигани, така че ще бъде по-добре да ги използвате за омлет и палачинки. Що се отнася до месото, използвайте скара или чугунен тиган.

3. Варите тестените изделия в неподсолена вода

Основното правило при готвене на перфектни тестени изделия е солената вода. Липсата на сол ще доведе до безвкусни тестени изделия и никакъв сос няма да спаси ястието. Ако не сте сигурни за пропорциите, ето един съвет: използвайте една супена лъжица сол на 300 грама макаронени изделия.

4.Пържене със зехтин

При високи температури зехтинът губи цялата си хранителна стойност и започва да гори и това може напълно да разруши вкуса на вашата храна. Ето защо е по-добре да използвате зехтин за салати и рафинирано слънчогледово олио за пържене.

5.Измерване на сухи съставки с помощта на чаша

 

Чашите съдържат различен обем течности и сухи продукти. Чаша с обем 200 ml не отмерва 200 грама брашно или захар. Печенето на сладкиши изисква абсолютно точни пропорции, затова използвайте специални кухненски мерителни уреди.

6.Не загрявате достатъчно тигана преди готвене

Най-добрите готвачи казват: “Ако смятате, че вашият тиган вече е достатъчно горещ, изчакайте още две минути и тогава започвайте да готвите.” Определено ще ви трябва добре загрян тиган, за да готвите зеленчуци и да получите тази хрупкава кора на месото.