13 Мистериозни Исторически ПаметникаХората, живели хиляди години преди нас, са успели да създадат някои наистина поразителни постройки.

Те са толкова грандиозни, че учените векове наред се опитват да отговорят на въпросите „Кой?“, „Защо?“ и най-вече „Как?“ са били издигнати.

Съществуват най-различни теории – от практични до извънземни.

1.Стоунхендж, Англия

© Freesally © pixabay.com

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр.

2.Баалбек, Ливан

© Anton_Ivanov © shutterstock.com

Баалбек е древен град в долината Бекаа в Ливан, който се намира на един час път от столицата Бейрут. Въпреки че тази местност е била заселена от дълбока древност (първите селища са се появили тук преди около 5000 години), не се срещат никакви сведения за града чак до 4 в. пр. н.е. Тогава градът се е наричал Хелиополис и е бил голям религиозен център.

3.Нюгрейндж, Ирландия

© UnaPhoto © shutterstock.com

В долината на река Бойн в Ирландия се издигат няколко огромни каменни могили с кръгова форма. Най-известната е Нюгрейндж, до нея са Ноут и Даут, а малко по-нататък Лох Крю. Келтската гробница е построена около 3200 г. пр. Хр., което я прави с 600 години по-стара от пирамидите в Гиза. Предполага се, че Нюгрейндж е било място от астрологическо, духовно, религиозно и церемониално значение. Самото му изграждане показва, че говорим за много добре организирано общество, с изключително добри познания по строителство, архитектура и астрономия.