16-Те Най-Редки Породи Котки, Които Някога Сте ВиждалиОбожаваме тези грациозни и величествени създания. Днес ви каним да научите повече за най-редките котки, които могат да се намерят по целия свят.

Обзалагаме се, че досега не сте чували за тях!

1.Чернолапа котка

Тази писана е най-малкият представител на семейство котки.С компактно тяло, с дължина 35 сантиметра и 20 сантиметрова опашка тя тежи не повече от 2 килограма.Чернолапата котка е застрашен вид и живее само в африканската пустиня Калахари и полупустинния район Кару.

2.Котка рибар

Мислехме, че котките мразят водата, но тази котка ни доказва, че сме сгрешили. Котка Рибар има репутацията на изключителен хулиган, който винаги е готов да влезе в битка с друго животно, което се появи на територията му. Котка Рибар не се страхува от кучета и дори са описани случаи, в които напада няколко кучета. Котка Рибар е изключително силна и при битка с леопард или друго животно с подобни размери може да излезе победител.

3. Иберийски рис

Иберийския рис е един от най-редките и най-застрашени видове диви котки на планетата.  Днес обаче те могат да бъдат намерени само под защитата на националния парк Doñana.

4.Ягуарунди

Ягуарунди – какво име! Те се срещат в Мексико и Южна Америка, а всъщност учените знаят малко за тях – само техните характеристики и местообитания. Срамота е, че такова красиво същество все още е загадка за нас.